”Miltons agerande stalinistiskt”

2007-04-11 15:02:29
Kronor som i Handels avtal och inte procent som i IF Metalls avtal blir en avgörande avtalsfråga för medlemmarna i Fastighets och andra låglönefack.

– Det är ingen hemlighet att vi sneglar på Handels, säger Fastighets ordförande Hans Öhlund till Offensiv.
Om Fastighets och andra låglönefack tar strid för minst samma nivålyft som Handels med drygt 800 kronor i månaden om året de närmaste åren väntar en tuff fortsättning.

Skiljeväg?

När Svenskt Näringsliv med stöd från alla arbetsgivarförbund utom Svensk Handel försökte stoppa Handels avtal lät orden särskilt dramatiska från Jonas Milton, vd för tjänstearbetsgivarna i Almega, som talade om att ”vi står vid en skiljeväg”.
– Brytningstiden har kommit. Det är dags för oss att följa ett eget spår. Industrins avtal är en katastrof för oss. Och Handelns överenskommelse gör det ännu värre om det skrivs under, sade han.
Sedan Handels avtal ändå undertecknades efter avtalsrörelsens första strejkvarsel riktas därför blickarna mot ett låglönefack med inte minst många kvinnliga städare som Fastighets, där Almega dominerar som motpart.
Fastighets förhandlar den närmaste tiden med Almega på tre avtalsområden: för specialservice, fastighetsarbetsgivarna och städentreprenörerna. Parallella förhandlingar förs för Fastigos fastighetsskötare inom allmännyttan.

Visar sitt rätta jag

I försöket att stoppa Handels avtal visade, enligt Hans Öhlund, Svenskt Näringsliv och Jonas Milton i Almega sina rätta jag.
– De talar i ord om decentralisering, men i handling centraliserar dom. Jag kan till och med sticka ut hakan och kalla det lite stalinistiskt. Enligt dom ska de skillnader (i löner) som finns i dag bevaras och helst förstärkas, enligt oss ska de krympas, säger Öhlund.
För Fastighets handlar förhandlingarna liksom för Handels om kronor och extra kvinnopott. Än har förhandlingarna inte nått ett skarpt läge, trots att avtalen för fastighetsskötarna löpte ut i mars.
Städavtalet löper ut först sista maj.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!