
Pendelklubbens ordförande Olof Fryklöf anser att lågavlönade, som de drygt 1 000 städarna, än en gång har blivit grymt svikna.
”Det blev ingen fajt”
– Av den fajt som utlovats för de lågavlönade blev det ingenting, inte ens ett varsel eller medling, säger han till Offensiv.Lägstalönen höjs visserligen i två steg under treårsperioden, med 8,2 procent respektive 2,2 procent. Men det är enligt Fryklöf från en så låg nivå (13 600 kronor) att ingen ligger på den.
Till skillnad från avtalen för Handels, Hotell och Restaurang och Fastighets finns heller ”ingen kronskiva”, d v s ingen höjning räknat i kronor.
Billig låglönesatning
Enligt Privata affärer anser även Almega att ”satsningen på högre lägstalöner kommer inte att kosta mycket”.Fryklöf konstaterar också att Almega och SEKO har olika tolkningar av om låglönesatsningen ska ske utöver potten på 10,2 procent för hela treårsperioden eller inte.
Olof Fryklöf kritiserar också avtalet från demokratisk synpunkt.
– Vi ställde i april, när IF Metall slutit sitt avtal, krav på medlemsomröstning om avtalet, då risken var uppenbar att vi skulle få samma avtal som dem. Risken förnekades fullständigt av våra förhandlare.
Enligt pendelklubben har de krav som först antagits av avtalskonferensen innan avtalsförhandlingarna och sedan upprepats igen så sent som på en extrainsatt konferens i augusti 2007, getts upp helt utan strid. Så här beskrivs kapitulationen:
- I stället för ett ettårsavtal blev det ett treårsavtal.
- Kravet på 3,9 procent på ett år blev ynka 10,2 procent på tre år.
- Jämställdhetspotten finns inte med.
- Inga av våra krav vad gäller arbetstider finns med i överenskommelsen.
- Trots att i stort sett inget av våra krav har gått igenom yppades inte ens ett konfliktvarsel.