Mixgården – ingen vanlig fritidsgård

2012-07-04 18:00:38


På Mixgården bedrivs sommarprojektet Fixaren för att samla in pengar till ett barnhem i Somalia.

Över fyrtio ungdomar har under två veckor arbetat på Mixgården med att samla pengar till ett barnhem i Somalia. När Offensiv besöker fritidsgården är de i full gång med att förbereda en loppmarknad.

Loppmarknaden är en del i det projekt som har fått namnet Fixarna. Ett sommarprojekt där ungdomarna samlar in pengar till behövande. I år går insamlingen till ett barnhem i Somalia.
Slavjianka Raijkovic, Anela Skeric, Ayaanle Warsme, Roshat Saleh, Mathias Fonovic är några av de ungdomar som är med i årets Fixarna.
– Vi är 42 ungdomar 13-20 år som hjälper till. Vi har samlat pengar genom att baka, laga olika slags maträt­ter och genom att ha café.
– Med Fixarna hjälper vi fattiga i världen, berättar Ayaanle Warsme stolt.
– Men roligast av allt var discot, säger Anela Skeric och får medhåll av Roshat Saleh.
För Slavjianka Raijkovic var det roligast att baka och laga mat.
– Vi har också haft café under Hammarkullekarnevalen, berättar Mathias Fonovic.
– Hittills har vi skickat över 10 000 kronor och det blir säkert 30 000 när vi är klara.
Fixarna har pågått i många år. Pengar har samlats in till Palestina, Venezuela, Flyktingamnesti, Brasilien och Moçambique. Förra året gick pengarna till Haiti.
– Jag är glad att vi kan hjälpa andra, säger Ayaanle.

– Många av de som bor i Hammar­kullen och besöker vår gård ­kommer från olika bakgrunder. De har fått fly på grund av rasism, krig och förtryck. Det är någonting viktigt att diskutera och arbeta med, säger Noberto Cornaglia, mer känd som Pelusa.
LO har nyligen uppmärksammat att allt färre arbetarfamiljer har svårt att åka på semester och saknar sommarstuga. För ett område som Hammarkullen är det så att många ungdomar aldrig lämnar området ­under sommaren, vilket gör Fixarnas verksamhet än viktigare och det är tydligt att de ser fram emot sommarlägret i juli.
– Med Fixarna får vi jobba två veckor och sedan åka på läger, berättar Ayaanle Warsme.
Fritidsgården Mixgården är en mötesplats som fyller en viktig social funktion i Hammarkullen.
Mixgården har blivit känd över hela Sverige och prisats för sin speci­ella pedagogik och arbetssätt.
Det är tydligt att Mixgården inte är vilken fritidsgård som helst.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!