Mogadishu som Groznyj

2007-05-02 17:39:35
Norra Mogadishu ser efter den senaste månadens förödande strider i huvudstaden ut som Groznyj i Tjetjenien. Uppåt 3 000 civila kan ha dödats under de värsta striderna sedan landet störtades i anarki för 16 år sedan.
Enligt somaliska källor har en tredjedel av Mogadishus närmare två miljoner invånare tvingats fly från sina hem när stora delar av staden bombades till ruiner.

FN:s talesperson Stephanie Bunker uppger att minst 350 000 flytt från Mogadishu sedan slutet av februari.
– Under den tidsperioden har fler tvingats på flykt än någon annanstans i världen, inklusive Irak, Darfur, där 107 000 flytt från sina hem i år, och Sri Lanka, säger hon.
Flyktingkatastrofen orsakas av att de etiopiska styrkorna, som den somaliska så kallade ”övergångsregeringen” baserar sig på sedan invasionen i december, har försökt röka ut och isolera ett växande uppror genom att skoninglöst ösa bomber och granater över bostadshus, marknadsplatser, skolor, sjukhus och moskéer.
Men uttalandet den 26 april från premiärministern Mohamad Gedi om att man nu har vunnit kampen mot upprorsmännen har noll trovärdighet. Redan dagen därpå besköts också ett hotell i Mogadishu bebott av regeringstjänstemän.

Hjälpsändningar blockeras

Bland de hundratusentals flyktingarna, ofta utan annat tak över huvudet än trädens löv, hotar den akuta bristen på vatten, mat och mediciner att leda till en ännu värre katastrof. Situationen förvärras av att hjälpsändningar har blockerats i utpressningssyfte mot de flyende, varav flertalet hör till huvudstadens dominerande Hawyieklan. Över 600 personer uppges redan ha dött i en ny koleraepidemi.
EU:s kommissionär för humanitär hjälpverksamhet, Louis Michel, anklagar också uniformerade trupper för ”systematisk plundring, utpressning och våldtäkter”.
Plundringen drabbar både flyende civila och deras övergivna hem och företag o s v. När uniformerade soldater i förra veckan till och med plundrade en nystartad Coca Cola-fabrik med hjälp av 12 lastbilar, reagerade både USA och EU, enligt brittiska Observer.
Marknadsplatsen Bakara, som är stadens handelscentrum, hör till de områden i staden som praktiskt taget har jämnats med marken.
– Särskilt upprörande är beskjutningen av sjukhus, som barnsjukhuset SOS, Arafatsjukhuset och det nu ockuperade Digfersjukhuset. Det allra värst drabbade Al-hayat-sjukhuset har totalförstörts sedan det träffats av etiopiska granater 48 gånger. 80 dödade patienter har hittills hittats under rasmassorna, säger Warsame Elmi från Nätverket mot krig på Afrikas horn i Stockholm.

Allt för lågmäld kritik

EU och den internationella kontaktgruppen för Somalia, där den svenska regeringen med Carl Bildt i spetsen spelar en aktiv roll tillsammans med Italien, Norge, Tanzania, Storbritannien och USA, tvår sina händer genom att lågmält uttala sin oro och vaga kritik mot övergreppen.
De uppmanar nu övergångsregeringens president Abdullahi Yusuf, en ökänd krigsherre ur Darodklanen som tills nyligen varit president i den nordliga utbrytarstaten Puntland, till en inkluderande dialog i syfte att bredda regeringen. Som om en övergångsregering av ökända krigsherrar, som har installerats av en utländsk invasionsarmé och därmed lagt nya krigsförbrytelser till sina gamla, skulle kunna föra ”en inkluderande dialog”.

Avhopp i protest

I själva verket har denna ”seger” försvagat övergångsregeringen ytterligare, symboliserat av det spektakulära avhoppet av vice premiärministern Hussein Aideed – regeringens enda ledamot från Hawiyeklanen. Aideed som hittills, till skillnad mot flertalet av sina klanbröder, varit en stark anhängare av Etiopiens Somaliapolitik och som är utbildad marinkårssoldat i USA, anklagade den 18 april de etiopiska trupperna för ett ”folkmord” som kan leda till ”ett nytt Irak”.
Utspelet skedde i ett TV-framträdande i Eritrea – där Aideed framträdde tillsammans med de islamiska domstolarnas f d styrelseordförande Sheik Hassan och den avhoppade talmannen för övergångsparlamentet Sheikh Aden.

CIA-stödda krigsherrar

Den ”försoningskonferens” som skulle ha hållits i april har skjutits upp. I stället antyds det brutala välde som den närmaste tiden väntar Somalia av övergångsregeringens utnämning av blodbesudlade krigsherrar som Abdi Qeybdid och Mohamed Dhere till ny polischef i Somalia respektive ny administratör för Mogadishu. Båda hör till den CIA-stödda allians av krigsherrar som besegrades av de islamiska domstolarnas milis i juli 2006.
Qeybdid greps under ett Sverigebesök i Lund 2005 som misstänkt för folkmord, men vägrade tala och frisläpptes på grund av ”brist på bevis”. Svenska Dagbladet rapporterade i oktober 2005 om en videofilm som visade hur en man som såg ut som Qaybdid, som var polischef redan under diktatorn Siad Barre, förhörde och gav order om avrättning av en grupp tillfångatagna barnsoldater i Kismayo 1991.
Ändå fortsätter den svenska regeringen, liksom USA och EU, att backa upp dessa förbrytare.
Den internationella kontaktgruppen, där alltså Carl Bildt har en tongivande roll, uppmanar visserligen Etiopien att ”så snart som möjligt” lämna Somalia – men detta har hela tiden varit den etiopiske presidenten Meles Zenawis officiella linje.
– Vi uppmanar Etiopiens trupper att dra sig ur Somalia så snabbt som möjligt, utan att lämna ett maktvaakum. AMISOM (Afrikanska unionens fredsstyrka) behöver vara där, och de ska då ersätta etiopierna, sammanfattade Norges utrikesminister Raymond Johansen kontaktgruppens position.

Svag övergångsregering

Varför? Jo, annars hotar enligt USA, EU och kontaktgruppen ”kaos”. Som om dagens kaos, skapat av den USA-stödda ockupationen, är värre än någonsin tidigare – paradoxalt nog efter vad flertalet somalier ser som sin fredligaste tid hittills under de islamiska domstolarnas korta tid vid makten förra året. Sant är att övergångsregeringen utan utländska soldater skulle falla som ett korthus.
Så skjuts ansvaret över på de afrikanska regeringar som tvekar att ställa upp med de soldater de förmodligen ångrar att de har utlovat till Somalia. Hittills har bara 1 500 ugandiska soldater förts till Somalia, av de totalt utlovade 8 000 soldaterna från Uganda, Nigeria, Ghana, Mali, Sydafrika och Burundi. Men inte ens med full bemanning skulle dessa ha större möjligheter att hålla övergångsregeringen under armarna än de 20 000 etiopiska trupperna.
Av dessa skäl lär den etiopiska ockupationen knappast få ett snabbt slut. Därför lär också det somaliska upproret växa ytterligare.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!