Motion angående arbetskläder för personal inom förskolan

2008-10-27 08:49:58
Personal inom förskolan tvingas idag bekosta sina egna arbetskläder. Detta trots att verksamheten i sig ställer krav på att t ex kunna vara utomhus under de mest skiftande väderlekar. Detta kräver inköp av (ofta dyra) ytterplagg för att man ska kunna hålla värmen och skydda sig mot regn och rusk. Slitaget på både ytter- och innekläder är också hårt, eftersom förskolepersonalen måste kunna arbeta med barnen på deras nivå, något som innebär att man t ex ofta står på knä. Kläderna måste också tvättas ofta.

Att det ska ligga på personalen att bekosta sina arbetskläder ur egen ficka är mot bakgrund av detta helt orimligt. Istället borde det vara självklart att arbetsgivaren bekostar arbetskläder för de yrkesgrupper som arbetar inom förskolan. Detta har såväl Kommunal som Lärarförbundet krävt, och vi tycker det är hög tid att kommunen tillfredsställer detta krav. Det kan också finnas andra grupper som har behov av arbetskläder – detta borde utredas närmare.

Vi yrkar att kommunfullmäktige beslutar:
– att kommunen bekostar arbetskläder för personal inom förskoleverksamheten,
– att för- och grundskolenämnden i samband med budgetbehandlingen beviljas ett ökat anslag för att bekosta detta,
– att kommunstyrelsen får i uppdrag att på lämpligt sätt utreda om det finns fler verksamheter som har behov av arbetskläder

Rättvisepartiet Socialisterna
Ingrid Eriksson,
Jan Hägglund,
Anna Hedlund,
Per-Olov Johansson,
Carola Bodén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!