MTR tar socialisten Sally till domstol

2016-09-01 14:04:11

foto: Charlie Lam Production
MTR har en tydlig politisk agenda i sin hårdföra linje mot socialisten Sally.

CWI-medlemmen Sally Tang Mei-ching ska upp i domstol den 1 september i ett mål som drivs av MTR, Hongkongs sjunde största bolag som också kör tunnelbanan i Stockholm.

Hon är anklagad för två brott med maxstraffet sex månaders fängelse och motsvarande 8 000 kronor i böter. Detta är helt klart ett fall av politisk förföljelse mot en taleskvinna för en välkänd antistorföretag- och anti­etablissemangpolitisk organisation. Många liknande incidenter förbises av MTR, men i det här fallet tar bolaget en hård linje och är fast beslutna om att ta upp frågan till domstol.

MTR är Hongkongs järnvägs- och tunnelbaneföretag och även en av de största fastighetsägarna. Anklagelserna mot Sally är att hon 1) tog med ”överdimensionerat bagage” på tunnelbanan, och 2) vägrade att visa ID och personlig information till MTR:s personal. 

Fallet har väckt stor publicitet i Hongkong på grund av Sallys relativt höga profil som en regeringsfientlig aktivist och eftersom MTR är starkt kritiserat i en rad frågor från överdrivna prishöjningar till sitt deltagande med miljarder i olika onödiga byggprojekt.

Sally är inte skyldig och är fast besluten att bekämpa målet och utmana MTR:s hårdhänta linje. Förbudet mot ”överdimensionerade bagage” är mycket kontroversiellt i Hongkong, särskilt när företaget satte in vakter i frågan, vilket provocerade fram protester från musiker och andra grupper. Denna regel slår särskilt mot arbetarklassfamiljer som inte äger en bil och behöver flytta stora ofarliga föremål med tunnelbana.

Sally stoppades av MTR-personal i Kowloon Tong-stationen i september 2015 för att hon bar en banderollpinne, tillverkad av lätt plast med en längd på under 160 cm. Hongkongs MTR införde ett förbud mot föremål över 130 cm i längd, medan mer generösa regler gäller på andra tågsystem som drivs av företaget internationellt (i Stockholms tunnelbana, till exempel, tillåter MTR objekt på upp till 200 cm i längd). Ur säkerhetssynpunkt är därför dessa regler inte vettiga. Under trycket av den allmänna kritiken har dessutom MTR nyligen ändrat sina regler i Hongkong och tillåter vissa bagage med upp till 145 cm i längd.

När hon uppmanades av MTR-­personal att visa ID insisterade Sally på att hon skulle visa sitt ID endast till en polis och bad om att polis skulle tillkallas. 

Det finns en reaktion i Hongkong bland unga människor mot storföretagens makt och oro över den personliga integriteten, mot en bakgrund av regeringens mer repressiva politik och attacker på demokratiska rättigheter. 

Eftersom MTR också har omfattande ekonomiska intressen genom sitt elektroniska kortsystem ”Octopus” har det funnits omfattande kritik över de fall där resandes personliga information har sålts till andra företag.

MTR är ett stort multinationellt företag som privatiserades år 2000. Det är också ett stort byggbolag och hyresvärd i Hongkong. MTR investerar även i järnvägar i olika delar av världen och har fått kontrakt att driva snabba transiteringssystem i London, Stockholm, Melbourne och Sydney. Bolagets vd Lincoln Leong Kwok-Kuen tar ut motsvarande 15 miljoner kronor per år i lön. 

Medan bolaget gör enorma vinster (motsvarande 11,5 miljarder kronor per år) ökar de biljettpriserna varje år, där trenden samtidigt är ett ökande antal olyckor och försämrad standard på underhållet, vilket har gjort det extremt impopulärt.

Sally Tang Mei-ching försvarar sig själv i domstolen, medan MTR har anställt ett team av advokater och jurister mot henne, vilket återigen väcker frågor om hur de använder offentliga medel.

– Detta fall är lite som David mot Goliat. Men jag har fått mycket stöd från unga och arbetande som är riktigt arga över hur MTR sköts idag. Detta fall handlar om att utmana storföretagens okontrollerade makt, säger Sally.

Socialist Action kräver:

  • Lägg ner anklagelserna mot Sally Tang Mei-ching!
  • Försvara personliga integritetsrättigheter.
  • För en offentlig och helt öppen översyn av MTR:s ”överdimensionerade bagage”-regler, öppen för representanter för allmänheten, fackföreningarna och passagerare för att skapa rättvisare regler.
  • För demokratisk offentlig kontroll och ägande av kollektivtrafik – sparka ut profitörerna! ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!