Mubarak borta – rensa ut hela regimen

2011-02-14 17:35:16
Inget förtroende för de militära ledarna! För en regering som representerar arbetare, småbönder och de fattiga!
Omedelbara val till en revolutionär konstituerande församling som övervakas av kommittéer bildade av arbetande och fattiga människor och ungdomar!

Mindre än 24 timmar efter det han förklarat att han skulle stanna till september tvingades Mubarak att avgå som Egyptens president. De allt större demonstrationerna, speciellt att arbetarklassen som kollektiv gick med i kampen genom en nationell strejkvåg, utgjorde ett nytt avgörande skede i revolutionen.
Mubaraks sista TV-framträdande retade upp de mer än sex miljoner som då protesterade på Egyptens gator och indignationen spreds till militären då rapporter kom som sa att soldater
gick över till demonstranternas sida.

Vändpunkten är en enorm seger för alla de som modigt bekämpade Mubaraks polisstat – ungdomarna, arbetarklassen och de kämpande på Tahrir-torget. Det är ett gigantiskt exempel på för arbetare och de förtryckta över hela världen på att beslutsamma massaktioner kan besegra regeringar och härskare hur stärka de än tycks vara.

Striden är emellertid inte över än, det finns fortfarande faror. Den icke valda vicepresidenten Suleiman, före detta chefen för underrättelsetjänsten i Mubaraks polisstat, meddelade att den före detta
presidenten lämnade över makten till ”Försvarsmaktens högsta råd som ska administrera landets affärer”. Den nye statschefen, Mohamed Hussein Tantawi, har varit försvarsminister och försvarsmaktens
överbefälhavare sedan 1991, nästan två tredjedelar av den tid Mubarak suttit vid makten. En korrespondent från BBC kommenterade att ”Arméns makttillträde är väldigt likt en militärkupp … på grund av att officiellt skall det vara parlamentets talman som tar över, inte arméns ledning”.

Som svar på detta måste Egyptens massor kräva sin rätt att besluta som landets framtid. Ingen förtroende kan läggas hos personer från regimen eller deras imperialistiska herrar att styra landet eller sköta valet. Det måste genomföras omedelbara, helt fria val, skyddade av kommittéer utsedda av arbetarna och fattiga, till en revolutionär konstituerande församling som kan avgöra landets framtid.

Åtgärder har redan tagits till att bilda lokala kommittéer och bildandet av verkligt oberoende arbetarorganisationer borde snabbas på, spridas och kopplas samman. En klar uppmaning till att bilda demokratiskt valda och styrda kommittéer på alla arbetsplatser, lokala samhällen och bland vanliga soldater skulle få ett brett gensvar.
Dessa organ ska samordna avlägsnandet av den gamla regimen och upprätthålla ordningen och leveranser och, viktigast, utgöra grunden för en regering för arbetare, och fattigas representanter som ska krossa diktaturens lämningar, försvara demokratiska rättigheter och börja uppfylla de ekonomiska och sociala behoven de egyptiska massorna har.

CWI:s hemsida socialistworld.net
fredag 11 februari

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!