Efter helgen var Northern Rock – Storbritanniens femte största bolåneinstitut – i än djupare kris. Detta trots den brittiska centralbankens räddnin-gsinsats i fredags (14 september).
Konturerna av en global finanskris ritas allt tydligare samtidigt som den amerikanska kapitalismen står på randen av en ekonomisk recession (nedgång).
I augusti minskade antalet sysselsatta i USA och industriproduktionen stagnerar samtidigt som dollarn faller som en sten gentemot övriga valutor.
Det som började som en kris på bolånemarknaden har nu spridit sig till andra sektorer av den amerikanska ekonomin och andra delar av världen. Även den förre amerikanske centralbankchefen Alan Greenspan har nu sällat sig till dem som räknar med att ”fastighetsbubblan i USA och i andra länder” nu håller på att spricka. Och redan nu har ”världens investmentbanker gjort förluster på cirka 200 miljarder kronor på den amerikanska bolånekrisen”, enligt en rapport som brittiska BBC hänvisade till den 17 september.
Ställd mot väggen har centralbankerna och regeringarna inget annat val än att ge nödlån till banker och bolåneinstitut samt, som i USA:s fall, sänka räntan för första gången på fyra år.
Detta för att om möjligt lindra den akuta krisens verkningar och undvika en global ”snöbollseffekt”.
Det är dock i högsta grad osäkert om en räntesänkning kommer att få den effekt som marknaderna hoppas på. Huspriserna i USA kommer att fortsätta falla även om räntorna sjunker. Fallande huspriser medför att det blir svårt, om inte omöjligt, att hålla den privata konsumtionen uppe med hjälp av nya lån.
Den amerikanske ekonomiprofessorn Robert Shiller varnade i förra veckan för att huspriserna skulle kunna sjunka med så mycket som 50 procent och därmed sänka de amerikanska hushållens förmögenhet med hisnande 10 000 miljarder dollar.
”Bokrisen visar inga tecken på att mildras. Sannolikt minskar den privata konsumtionen och eftersom den utgör två tredjedelar av USA:s ekonomi kommer nedgången att märkas”, påpekade Wall Street Journal den 17 september.
Krisen är bara i sin början. ”Alla som säger att krisen är över är antingen dumma eller så har de intressen att försvara. Skälet till varför krisen är så allvarlig är att den är djupt förankrad i de finansiella strukturer som byggts upp”, skrev tidskriften Economist för en tid sedan.
De senaste årens kreditexpansion fungerade länge som den kapitalistiska ekonomins smörjmedel. Med lånade pengar byggdes gigantiska finansiella luft-slott, samtidigt som aktie- och huspriserna rasade i höjden.
Med hjälp av krediter och ökade huspriser kunde människor fortsätta att konsumera, trots små eller inga löneökningar.
I takt med växande skulder ökade dock såväl kostnader som risker. I dag har kreditexpansionen blivit mindre av ett smörjmedel och mer av att problem. Inte minst för lågavlönade med stora skulder.
De så kallade subprimelånen – lån med högre ränta och mindre säkerhet – var en del i denna kreditexpansion och spekulationsiver.
Subprimelånen omvandlades sedan till, som det påstods, riskfria värdepapper som sedan spreds världen över. ”In kom dåliga lån och ut kom säkra värdepapper. Det kan kallas finansiell alkemi”, som Financial Times Martin Wolf skrev.
Även utan subprimelånen stod den globala kapitalismen inför nya finansiella kriser till följd av spekulationsvågen och de många uppblåsta bubblor som har skapats. Bubblor som ännu väntar på att brista och skapa en global kris vars ”potentiella ekonomiska och sociala kostnader kan bli mycket höga”, enligt en ny rapport från EU:s så kallade Ekofinråd.