När polisen ropade varg

2010-11-17 15:13:32
Fredagen den 29 oktober hade polisen höjt beredskapen i Göteborg, med argumentet att de befarade att staden befann sig under bombhot under den kommande dagen. Samtidigt slog de till mot flera hem runt om i Göteborg.

Alla de fyra palestinier som var misstänkta är dock idag släppta och enligt Expressen den 10 november har förundersökningen mot de tre männen nu blivit helt nedlagd.
Hela den här händelsen har ­blivit en pinsam historia, särskilt för Säkerhetspolisen, och speglar hur svenska myndigheter, i detta fall polis och säkerhetspolis, är genomsyrade av rasism och fördomar.

På lördagsmorgonen den 30 oktober bröt sig polisen in i bland annat tre bostäder och omhändertog fyra män och en kvinna tillsammans med deras barn. Polisens in- satsstyrka var maskerade, svartkläd­da och beväpnade.
En av männen som blev tagen befann sig på en skola i Gårdsten, där han skulle be.
Enligt Expressen befann sig sju andra personer i samma lokaler och även de blev frihetsberövade i flera timmar, trots att de inte hade några som helst kopplingar till den person som polisen felaktigt misstänkte.
Situationen riskerade att bli ännu värre då en av dem, som saknade sin medicin, förvägrades möjligheten att ta den.
Göteborgs-Posten skrev den 7 november att det enligt en av de misstänkta, när det gällde honom, handlade mycket om ett telefonsam­tal där han för sin brorson klagade över svår huvudvärk och hade sagt att ”mitt huvud exploderar i bitar”.
Frågan som dyker upp är vad som hade hänt om det hade varit en så kallat etnisk svensk som sagt så i telefon till sin brorson? Hade polisen då slagit larm om bombhot och slagit till tungt beväpnade mot tre lägenheter med vapen dragna framför barn?

Det som familjerna fick utstå en tidig lördagsmorgon var inte bara oerhört förnedrande utan också skrämmande för såväl vuxna som barn, då den maskerade insatsstyrkan slog in dörren så tidigt som klockan sex på morgonen och med gevär och lasersikten dragna gav sig på de palestinska familjerna. Till och med ett barn till en av dem fick gevärspipor riktade emot sig.
Att detta skulle handla om någonting annat än att träna insatsstyr­kan inför framtiden är svårt att tro.
Det föräldrarna har fått uppleva som palestinier i Mellanöstern av förföljelser, mord, krig och förtryck spelades nu återigen upp som en film i deras egna hem.
Den här händelsen påminner dem om vad som hänt dem där och de är oroade över hur detta ska påverka barnen.

Rättvisepartiet Socialisterna har hela tiden påpekat att den värsta formen av rasism utövas av staten.
Högerpolitiker har under många års tid försökt misstänkliggöra flyktingar och invandrare, till den grad att de har börjat tro på sig själva.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!