Nära 400 deltog på årets CWI-skola

2013-08-01 11:11:48
Cirka 400 socialister från 33 länder deltog på året CWI-skola i Leuven, Belgien, den 21-26 juli. Årets skola var en stor succé, med direktrapporter från massrörelserna i Turkiet, Brasilien, Grekland, Spanien, Portugal, med flera.

Särskilt dramatiska var rapporterna från Tunisien, då vi mitt under skolan nåddes av nyheten om mordet på oppositionsledaren Muhammad al-Brahimi, som mördades med 11 skott utanför sitt hem. Det var andra gången på ett halvår som en ledande vänsterpolitiker mördades och det besvarades omedelbart med generalstrejk och ockupation av regeringsbyggnader i många provinser.
Skolan inleddes med en rapport om gruvarbetarnas kamp i Sydafrika och hur massakern i Marikana i augusti i fjol blev en avgörande vändpunt i landets utveckling. CWI i Sydafrika har spelat en nyckelroll i att hjälpa till att organisera de oberoende strejkkommittéerna och i bildandet av det nya partiet Workers and Socialist Party (WASP).
Sedan följde av diskussioner om krisen och kampen i världen, Europa och bygget av CWI. Under skolan hölls också ett flertal mindre kommissioner för att fördjupa sig i olika länder, teman kring partibygget, kampen mot kvinnoförtryck, homofobi och rasism, bland andra.
På onsdagskvällen hölls ett stormöte till minne av 75-årsjubileumet av grundandet av den Fjärde Internationalen 1938, som bildades för att samlade de socialister som försvarade de revolutionära traditionerna mot stalinisternas och socialdemokratins svek. Det inleddes med rapporter från Brasilien, Irland och Hong Kong, och avslutades med en appell från Peter Taaffe, generalsekreterare i Socialist Party (CWI i England/Wales) där han visade hur nya möjligheter öppnas upp för arbetarkampen runt om i världen och bygget av ett socialistiskt alternativ i ­masskala. 

Marcus Kollbrunner

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!