Nätverk för massprotester 18 september

2007-05-30 12:23:43
– Den som inte demonstrerar den 18 september kan inte kalla sig vänster, sade en av deltagarna.
– Den som inte demonstrerar den 18 september kan inte kalla sig människa, svarade en annan.

Replikerna, med glimten i ögat, speglade den kampvilliga och kreativa stämningen på ett möte som hölls i Stockholm i söndags för att försöka samla till maximala massprotester mot högerregeringen. Att de protester mot högerns systemskiften som började med förra höstens a-kasseprotester nu måste återupptas, fördjupas och breddas är inte något som bara propagerats av Offensiv och RS.

Var finns motståndet?

Som Sebastian Vallejos och Alfred Hallmert berättade, har samma sak diskuterats bland de som organiserade Måndagsupprorets protestmöten i Stockholm före jul. ”Var finns motståndet?” löd också rubriken på en krönika av Maria-Pia Boëthius i facktidningen Dagens Arbete.
Bilbo Göransson berättade om ett förslag till fackligt upprop till styrelsen i Kommunals sektion 28. Förslaget, som manar LO att organisera en ny protestdag mot högerregeringens politik till hösten, kommer upp till beslut denna vecka. Fackligt aktiva på mötet från tre sektioner i Kommunal och två Sekoklubbar var optimistiska om att även deras fack ska ställa upp. Drömmen är att radikala fack i hela landet snabbt ska anta uttalandet.
Efter en kortare diskussion om bästa datum för en protestdag enades mötet snabbt om tisdagen den 18 september. Även om det också skulle gå att samla många lördagen innan, skulle man då missa den speciella laddning och sporre för fantasin som det innebär att utmana högerregeringen just den dag riksdagen öppnas – exakt ett år efter högeralliansens seger i valet.

Nätverk bildat

Beslutet blev att bilda ett nytt nätverk som redan nu kan börja mobilisera till den 18 september klockan 18. Om LO och LO-distrikten ställer upp så skulle detta kunna kombineras med en större manifestation mitt på dagen den 18 september, liksom på protestdagen i a-kassefrågan den 14 december.
Tanken är också att till den 18 september samla inte bara fackföreningar utan alla slags proteströrelser. Det kan till exempel gälla kampanjer mot nedläggningen av kommunala förortsskolor, mot utförsäljningen av allmännyttan, sjukhus, statliga företag och alla slags gemensamma tillgångar, i klimat- och miljöfrågorna, i kvinnofrågorna, mot regeringens reaktionära utrikes- och flyktingpolitik o s v.
Mötet enades också om att starta en hemsida för kampanjen.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!