Naziaffischering på RS umeåkontor

2007-11-15 12:12:06
Rättvisepartiet Socialisternas Umeåkontor utsattes på tisdagkvällen för skadegörelse.. Nazistgrupperingen Info-14, som hyllat morden i Malexander, klistrade affischer på dörren till partilokalen.

Vi har misstankar om att personer med anknytning till Info-14 var inblandade i överfallet på vår medlem i Göteborg för några veckor sedan. Det gör incidenten mer allvarligt, säger en företrädare för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.
Info-14:s ledarfigur Robert Vesterlund figurerade också i polisutredningen kring mordet på Björn Söderberg, som mördades av nazister. Söderberg hade avslöjat att en nazist höll på att bli vald till ett fackligt förtroendeuppdrag. Den nazist som förlorade sin fackliga position var Robert Vesterlund. Tillräckligt starka band mellan Vesterlund och de som utförde mordet kunde dock aldrig stärkas.

– Våld och hot är nazisternas politiska metod, säger RS företrädare. Vi organiserar, tillsammans med andra, en antinazistisk demonstration samma dag som Info-14 har sin nazimarsch i Salem. Med affischen vill de varna för att agera mot nazismen. Vår reaktion på attentatet blir istället att trappa upp kampanjen.

Rättvisepartiet Socialisterna vidtog genast åtgärder mot attentatet. Under onsdagen var affischeringen första nyhet i båda lokaltidningarna. Både SVT och TV 4 hade längre inslag om händelsen i sina lokala sändningar. Under onsdagen organiserades också en kampanjgrupp mot nazism och rasism på en gymnasieskola i Umeå. Under de kommande veckorna kommer liknande grupper att upprättas på fler skolor. På lördagen organiseras dessutom ett torgmöte mot rasism och nazism på Rådhustorget.

Alla som vill bekämpa nazism och rasism är välkomna till Rådhustorget 12.00 på lördag, avslutar RS i Umeå. Det bästa sättet att bekämpa nazismen är att reagera så fort såna här saker inträffar.
Av en antirasist i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!