Nazister applåderade Haninges moderater

2016-12-07 15:37:36
Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsätter att hetsa och skuldbelägga flyktingar i Haninge.

Inför kommunfullmäktigemötet måndagen den 5 december som skulle fatta beslut om en bostadsplan hade både M och SD gått ut med flygblad, artiklar och propaganda på sociala medier fullproppade med lögner om ”kåkstäder”, ”förtur” för flyktingar i bostadskön och ”hög nota till Haninges skattebetalare”. M-flygbladen innehåller detaljerade flygbilder på var de tillfälliga boendena ska ligga, för vilken attentatsperson som helst att följa.

Över 150 personer kom till kommunfullmäktigemötet för att protestera mot det de hade fått läsa av M och SD. I denna skara fanns även högerextremister och organiserade nazister som agerade hotfullt både i kommunfullmäktigesalen och i foajén. En nazist uttalade sig även hotfullt då han passerade kommunalrådet Meeri Wasberg (S) vid hennes plats. 

När Wasberg gick upp i talarstolen vecklade två personer upp en banderoll från läktaren med texten ”Nej till kåkstäder i Haninge”. De moderata politikerna – som i styrande ställning motat ut föräldrar med outvecklade banderoller mot skolnedskärningar – brydde sig inte längre om regler mot ”protestyttringar”, utan reste sig leende upp och fotograferade förtjust banderollen för att dela på sociala medier. Som ett resultat av hotbilden fick förskoleelevernas traditionsenliga luciatåg i kommunfullmäktige ställas in. 

Många i publiken buade när talare försvarade bostadsplanen och applåderade när M- och SD-politiker argumenterade emot den. En stor del av publiken lyssnade dock utan att bua när Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson plockade sönder högerns argument bit för bit:

– Det var inte flyktingarna som ombildade våra hyresrätter till bostadsrätter eller släppte fram för slumvärdar och chockhyreshöjningar. Det var inte flyktingarna som slog sönder SFI-utbildningen eller slaktade skolornas resurser. Och det var inte flyktingarna som gav riskkapitalisterna rätt att göra vinst på flyktingboenden, skolor och äldreomsorg som parasiter på våra skattepengar – det var ni, röt Mattias åt M och SD.

Mattias avslöjade också Moderaternas lögner om den påstådda ”förturen” för flyktingar i bostadskön och dubbelmoralen i fråga om bostäder.

Under debatten argumenterade Rättvisepartiet Socialisterna också för ”en historisk satsning på allmännyttan” för att lösa den extrema bostadsbristen i Haninge.

– En stor satsning på kommunala hyresrätter är också det bästa sättet att svara den rasistiska hets som vissa partier i kommunfullmäktige ägnat sig åt. Enda sättet att bemöta den rasistiska propagandan är en politisk kursändring bort från den högerpolitik som skapat stora klyftor mellan människor och deras tillgång till bostäder, bra skolor, hälsa m m.

M och SD drev igenom en ”återremiss” av ärendet, vilket bara kräver en tredjedel av fullmäktiges röster. Det innebär att beslutet kommer att tas på ett extrainkallat kommunfullmäktigemöte som börjar kl 13.00 måndagen den 19 december. Nu mobiliserar vi och andra antirasistiska krafter att fylla läktaren och foajén med människor som står upp för asyl och bostäder åt alla. Folk som har möjlighet, kan ta kompledigt eller byta arbetsdagar behöver sluta upp redan från kl 12.00 och stanna i minst fem timmar. Tillsammans kan vi avstyra den rasistiska mobiliseringen av de som vill sparka nedåt – låt dem inte sprida hat och hot när beslutet tas!

 

RS kämpar för:

  • Bygg bostäder till alla. Plan för 500 nya kommunala hyresrätter per år.
  • Tvinga de privata hyresvärdarna att släppa alla tomma lägenheter som undanhålls bostadsköerna.
  • Stoppa ombildningar av Haninge Bostäders hyresrätter till bostadsrätter. Slopa Haninge Bostäders inkomstkrav.
  • Nej till marknadshyror. Upprustning och renovering på de boendes villkor.
  • Stoppa rasismen och skuldbeläggningen av flyktingar. Återinför rätten till asyl.
  • Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd. Låt de rika, storföretag och banker betala. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!