Nazister attackerade Pride i Helsingfors – Kamp mot hatbrott och rasism

2010-07-21 17:48:43
Prideparaden i Helsingfors den 3 juli attackerades med pepparspray och gas av våldsamma nazister. Ett 20-tal personer drabbades av ögonsveda, däribland en baby.

De tre som gripits för attacken är med i grupper som ”hyllar Adolf Hitler, nazism och rasbiologi” samt ”talar illa om invandrare och islam” enligt finska media. En av de tre har misstänkts för ”tiotals misshandelsfall, som har utretts som hatbrott”.
Styrkeförhållandena under Pride – 5 000 personer i den största paraden någonsin i Helsingfors mot en liten grupp nazister – gjorde att skadorna inte blev allvarligare. Många i tåget märkte inte ens angreppet.

Men bara två veckor senare vandaliserades en hbt-organisations lokaler i Helsingfors, med klottrade nazistsymboler och krossade rutor.
I Sverige anmäldes 1 057 homo- och birelaterade hatbrott under 2009, enligt Brottförebyggande rådet (Brå). En fjärdedel var våldsbrott. Men Brå påpekar att många hatbrott inte anmäls.
Våldet mot hbt-personer handlar om politik. Bakom nazistgruppernas våld ligger ökade klyftor och arbetslöshet. Högerpolitik med stora nedskärningar av vård och skola bedrivs av de etablerade partierna.

Om Sverigedemokraterna, som värvar röster på att låtsas vara ett alternativ, går framåt i valet riskerar det rasistiska och homofobiska våldet att öka.
Arbetare och ungdomar som deltar på Stockholm Pride behövs i kampen mot nazism och rasism. Det behövs ett politiskt alternativ till den högerpolitik som ger våldsgrupperna grogrund.

Rättvisepartiet Socialisterna står för gemensam kamp mot hatbrott och orättvisor, för ett nytt arbetarparti med en demokratisk socialistisk politi

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!