Nazister möttes av protester i Umeå – Antinazistisk demonstration måndag

2013-09-08 19:28:59
Under lördagen gick ett 20-tal beväpnade män ur den nazistiska sekten SMR till våldsamt angrepp i Umeå mitt bland barnfamiljer. Helgens händelse avslöjar på nytt hotet från nazism. 

Nazisterna marscherade i formation  in på Rådhustorget heilande och skrikande. Ett av deras vanliga sätt att "göra entre" och med ett hotfullt agerande hoppas att undslippa protester genom att chocka och sätta skräck i allmänheten. Smrs taktik är inte i förväg annonsera i vilken stad deras grupp av kringresande nazister ska dyka upp.

Nazisterna försökte denna gång utnyttja en gala för socialt utsatta barn som pågick för att få uppmärksamhet.  
Vad det inte räknade med var att det skulle resultera i starka spontana protester från umeborna.
"Inga nazister på våra gator" blev den spontana talkör som direkt mötte nazisterna.

– Istället för att backa samlades folk som började omringa nazisterna som svarade med att kasta ut någon typ av tårgas, säger ett vittne till Offensiv.

Nazisterna hade förberett sig på konfrontation och var beväpnade med knivar och tillhyggen.Sveriges Radio och Aftonbladet rapporterar om  ”hotfull och orolig” stämning.

Nazisternas tårgas fick barnfamiljer att fly torget och de som protesterade började hosta och gråta av tårgasen.
Men umeborna var beslutsamma att driva bort nazisterna. Stundvis blev det en orolig stämning och det tog två timmar att få stämningen att lugna ned sig.

Polisen ingrep och två nazister greps och resterande skingrades efter identifiering.
De gripna nazisterna greps för våldsamt motstånd och förberedelse till grov misshandel.
Enligt polisen kan ytterligare anmälningar riktas mot nazisterna för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp vilket kan ge ytterligare frihetsberövanden.

Allmänheten i Umeå visade precis hur man ska bemöta nazisterna direkt på plats när nazisterna dyker upp. De ska inte få stå oemotsagda.
Umeå visar också vägen för att mobilisera fler mot nazism och rasism. Redan på måndag är det antinazistisk demonstration.

RS Umeå

Umebornas motstånd

Nazisternas utrustning beslagtogs

Manifestation mot nazism


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!