Nazistsekt växer efter hårdare flyktingpolitik

2016-12-15 10:41:09

foto: Offensiv
Den våldsamma nazistsekten NMR utgör ett allt större hot.

De senaste veckorna har Nordiska Motståndsrörelsens och Nordfronts klotter och vägbanderoller synts allt oftare i Stockholm söderort och Haninge. Antirasister har varnat hela hösten för att nazisterna rekryterar i dessa dagar av chockdoktrin mot flyktingar och Trumps seger. Det bekräftar stiftelsen Expo i en rapport.

Hela granskningen av nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen kommer att offentliggöras i Expos nästa nummer, den 20 december. Redan nu går de ut med att de har identifierat 159 personer som synts på NMR:s aktiviteter 2015. Av dessa har 32 procent inte kunnat knytas till något tidigare engagemang inom extremhögern, vilket tyder på nyvärvning. ”Genom att öppna för stödmedlemmar och komplettera gatuaktivism med en parlamentarisk gren försöker man numera nå ut bredare”, skriver Expo. 

NMR är långt farligare än Sverigedemokraterna, det är en nazistisk våldssekt som uppmuntrar medlemmarna att bära kniv, har träningar i gatuslagsmål och hyllar Hitler. I Expos granskning framkommer det att 56 procent dömts för någon form av brott, en fjärdedel har dömts för våldsbrott så sent som 2015. Flera fall av misshandel och även mordförsök har inte lett till fällande domar.

Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserade till 12 november då 5 000 personer samlades i protest mot  NMR som hade sitt största tåg hittills, 600 nazister marscherade mot riksdagen. Kampen mot nazismen måste tas på allvar och kopplas till utvecklingen av en hårdare asylpolitik och ökade klassklyftor. Nazisterna är fortfarande få men i delar av Östeuropa har de kunnat växa till en betydande kraft. Händelserna i Haninge kommunfullmäktige den 5 december är en viktig varning att ta på allvar. Under 2017 måste antirasismen och arbetarkampen byggas mycket starkare! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!