Ned med krigsaktivisten Bildt

2007-02-28 14:14:35
När Carl Bildt gjorde comeback som utrikesminister var detta en uppseendeväckande rekrytering till den nya regeringen av en mångmiljonär på sjaskiga uppdrag i bolagsstyrelser som Vostok Naftas, med intressen i den ryska energijätten Gazprom, och Lundin Petroleums, med blodbesudlade investeringar i Sudan. Bildt har de senaste veckorna framförallt ifrågasatts av Expressen, som ställt obehagliga frågor om hur hans affärsintressen kan påverka utrikespolitiska ställningstaganden.
Låt oss bidra med ett annat exempel, då Bildt eftersträvar en nyckelroll inom International Crisis Group i spelet efter Etiopiens invasion av Somalia. Då är det intressant att veta att Lundin Petroleum redan innan Bildt klipptes bort från bolagets styrelsefoto ägnat mycket tid åt det kontrakt som Lundin Petroleum – först av alla oljebolag – nyligen har tecknat om prospektering och utvinning av olja i Etiopiens ”somaliska” ökenprovins Ogaden. Oron för somaliska rebeller i Ogaden var ett viktigt skäl till Etiopiens USA-stödda invasion – en imperialistisk aggression som inte klart fördömts av Bildt.
Bildt har haft många strängar på sin lyra. Som Dagens Nyheter påpekar var han fram till 2007 ordförande i konsultbolaget Kreab, eller ”dörröppnare” som företagets vd uttryckt det. Till dem Bildt öppnat dörren för hör den ryske oligarken Michail Friedman, som har en ägarstrid med Telia Sonera.
Bildt prisas av anhängarna som en man med stora utrikespolitiska kunskaper och kontaktytor. Vilka är då dessa?
Allra mest uppseendeväckande är avslöjandet om Bildts roll som ordförande för en grupp internationella rådgivare åt den amerikanska lobbygruppen Committee for the Liberation of Iraq (CLI), som under 2002-2003 bedrev en systematisk kampanj för en USA-invasion av Irak. ”Carl Bildt var en viktig värvning för oss. Opinionsläget var dåligt i Europa”, har kommitténs ordförande Bruce P Jackson sagt. Samme Jackson var strax innan chef för strategisk planering på Lockheed Martin, en av de absolut ledande vapenexportörerna till kriget i Irak. Jackson hade också en nyckelroll i lobbyarbetet för Natos Östutvidgning.
Enligt en man i kretsen kring CLI såg Bildt i Irakkriget ”sin chans till comeback i storpolitiken. Genom att ställa upp för CLI ville han visa Vita huset att han var en man att lita på, att han inte tillhörde ’Old Europe’ – inte var en Villepine eller Chirac eller Schröder”. ”Det vi gjorde i kommittén var avgörande för uppbygget av en koalition mot Saddam Hussein”, säger Randy Scheunemann, direktör vid CLI. Denne hävdar också att man tack vare Bildt fick med sig flera av de andra i rådet från det som Bushs försvarsminister Donald Rumsfeld kallade ”det nya Europa”. Bland dessa fanns två f d presidenter och tre f d utrikesministrar i Baltikum och Centraleuropa (Mikael Nyberg i Aftonbladet 27 oktober 2006). Därmed underlättades det också för Bush att samma dag som Colin Powell i FN lade fram de falska ”bevisen” för Iraks massförstörelsevapen publicera ett upprop från tio europeiska statschefer till stöd för kriget.
Enligt Bildt var en USA-ledd aktion för att störta Saddam Hussein ”enda vägen till fred. De närmsta veckorna bör bli början till slutet på årtionden av krig för folken i Irak och för regionen”. I själva verket blev det början på en ny katastrof med hundratusentals döda och enorma flyktingströmmar, samtidigt som USA utan att Bildt och hans regering knystar om saken, nu hotar att bomba även Iran. Samma regering har också (med stöd av s) fördubblat den svenska insatsen i Afghanistan, samtidigt som ett svenskt deltagande i kriget rycker allt närmare – vilket understryks av förslaget att svenska JAS-plan ska användas.
Därmed har Sverige inte bara en f d krigsaktivist med direkt ansvar för brotten mot mänskligheten i Irak på sitt samvete som utrikesminister. Nu bidrar han också till ett ökat hot av framtida terrorism även i Sverige.
Ned med Bildt och hans regering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!