Nej till 20-50-procentiga hyreshöjningar i Husby

2009-04-29 19:00:35
­­Nätverket Järvas Framtid (NJF) reagerar starkt mot uppgifterna i lokaltidningen Mitt i Kista den 21 april under rubriken ”Husbyhyror höjs minst 20 procent – De som vill slipper lyxrenovering”.

Rubriken bygger på citat av Houman Sayedi, en av Hyresgästföreningen Region Stockholms förhandlingsleda­re, om konsekvenserna för hyrorna av den planerade renoveringen av det så kallade referenskvarteret på Trondheimsgatan 26-32 i Husby.

Enligt hyresgästföreningen är samrådsgruppen för kvarteret och Svenska Bostäder överens om en renovering i tre nivåer, så att man enligt Sayedi ”kan påverka hur stor den framtida hyreshöjningen blir”. (Ett stort demokratiskt problem i sammanhanget är att ”permanant evakuering”, om än med rätt att flytta tillbaka, påbörjades i redan in­nan samrådet startade och att 70 procent har flyttat redan innan samrådet ännu har avslutats.) Hur stor höjning det blir är det inte förhandlat om. Ändå säger Sayedi enligt Mitt i Kista att: ”I vissa fall kan hyrorna höjas med 50 procent, om man väljer att renovera allt. Väljer man den lägre nivån ­landar det kring 20 procent och för mellanvarianten kring 35 procent”.
NJF reagerar starkt mot uttalan­det i ett öppet brev till Hyresgästföre-ningen, som upprepar de huvudkrav som har massiv förankring bland hyresgästerna i Husby: ”Nej till rivning­ar (där har vi vunnit) och lyxrenove- ringar” samt ”Varsamma renovering­ar med kvarboende, till hyror vi har råd med”.

Faktum är att Svenska Bostäder i det tysta renoverar ett par likadana loftgångshus på Bergengatan – med kvarboende och utan hyreshöjning alls – då det där inte ansetts vara nödvändigt med stambyten. I privata Wallenstams del av likadana loftgångshus i norra Husby finns avtal om renoveringar med stambyten till en hyreshöj­ning på under 600 kronor, enligt avta- let för badrumsrenovering.
Där går enligt NJF smärtgränsen. Ingen i referenskvarteret, som kan bilda mönster för hela Husby, ska påtvingas en högre hyreshöjning än så. 600 kronor är smärtsamt nog, men långt under 20 procent.
De hyresnivåer som nämns i artikeln är enligt NJF helt oacceptabla. Att hyresgäster genom individuella tillval ska kunna beställa en högre standard till en högre hyra i form av till exempel parkett och dyrare köksutrustning etc, är en annan sak. Men risken är uppenbar att nivå 2 och nivå 3 mest införs som ett sätt för fastighetsägaren att trissa upp hyrorna.

NJF upprepar att det ställer sig positivt till en hög ambitionsnivå på energibesparingarna, men att detta in­te kan motivera någon höjd hyra alls, då investeringskostnaden tas igen med lägre driftskostnader.
Hyresförhandlaren Houman Sa- yedi har efter NJF:s öppna brev sagt sig vara felciterad och har tillsammans med Hyresgästföreningens samrådsförhandlare Jan Hanspers och Region Stockholms ordförande Terje Gunnarsson utlovat ett möte med NJF för information och klarlägganden.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!