Nej till hyreshöjningar i Lövgärdet

2013-11-04 15:27:07
Boenden i Lövgärdet oroas över höjda hyror då det kommunala bostadsbolaget Poseidon planerar hyreshöjningar med 35 procent.

 Hyreshusen i området i Angereds utkant byggdes för snart 40 år sedan och är i stort behov av upprustning. Men en upprustning av miljonprogrammets bostäder måste ske i dialog med och under de boendes inflytande.
Den planerade renoveringen av lägenheterna består av nya kök och badrum samt nya fönster, dörrar och balkonger. Detta är naturligtvis nödvändigt. Men det är totalt orimligt att det ska betalas av hyresgästerna med chockhöjda hyror. Enligt beräkningarna kommer en hyra efter renoveringen för en normalstor tvåa på 65 kvm öka med 35 procent, från 
4 000 kronor till 5 500.
Chockhöjda hyror med 35 procent kan pressa undan den befolkning som idag bor i Lövgärdet. Det finns flera lokala exempel på kamp och protester som stoppat hyresökningar och tvingat fram en ökad dialog och upprustning på de boendes villkor. Ofta är det hyresstrider mot privata värdar men här agerar kommunen på samma sätt som privata värdar och riskkapitalbolagen och vill öka sina vinster på sikt.
I Hyresgästföreningens granskning av de 50 största bostadsbolagens vinster avslöjas att Poseidon toppar listan av Göteborgs mest vinstgivande bostadsföretag. År 2010 hade Poseidon en genomsnittlig vinst på 2 989 kronor per lägenhet och år, närmare 80 miljoner totalt.

Hyreshöjningen är ännu inte förhandlad med Hyresgästföreningen, men lärdomar från tidigare är att det är när de boende organiserar sig och protesterar som det bästa förhandlingsläget finns. Rättvisepartiet Socialisterna, RS, menar också att inga förhandlingar borde skrivas under innan de boende fått säga sitt.
I Sverige finns ett behov av att renovera 800 000 bostäder. De som skall betala för upprustningen är fastighetsägarna och staten borde gå in och stödja eller finansiera en upprustning av miljonprogrammen.
Upprustningen av miljonprogrammet är också en viktig miljö-fråga. Energisnåla och klimatanpassade bostäder är en verklig investering för framtiden. Att lägga en sådan viktig satsning att bekostas av hyresgäster är inte rättvist.
 RS kräver renovering av bostäderna på de boendes villkor, mer pengar till skola, vård och kollektivtrafik och levande torg med social service.
Upprustningen av förorten handlar också om att skapa arbetstillfällen och genom att erbjuda utbildning och praktik till områdets arbetslösa skulle även arbetslösheten kunna bekämpas samtidigt som miljonprogrammen rustas upp.

Kristofer Lundberg 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!