Nej till kulturhuvudstadsåret – satsa på vardagskulturen

2008-10-23 09:47:00
Det är viktigt att alla umebor har tillgång till ett omfattande, variationsrikt och lättåtkomligt utbud av kultur. Det är ett av skälen till att Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till Umeå kommuns ansökan om att bli Europas kulturhuvudstad 2014.

Samtidigt som kommunledningen är beredd att satsa 100 miljoner av kommunens pengar på kulturhuvudstadsåret så rustas det mer "vardagliga" kulturutbudet ned. Stadsdelsbiblioteken har tvingats minska sitt öppethållande, Kulturbussen som tidigare sökte upp skolor och förskolor har dragits in och reglerna för att få besök av bokbussen har försämrats. Kommunledningens egna beslut går alltså helt emot vad samma kommunledning skriver i kulturhuvudstadsansökan, om att skapa en”Culturized City” där ”kulturen genomsyrar och syresätter all mänsklig verksamhet”.
 
Här, som på andra områden, så är det dubbla budskap från kommunledningen. Kommunledningen lanserar det ena storslagna projektet efter det andra där kommunen ska satsa stora pengar, samtidigt så får den vardagsverksamhet som verkligen har betydelse för majoriteten av umeborna ständigt spara och gneta.
*Löftet om 15 barn i barngupperna inom förskolan är inte ens nära att uppnås.
*Inom grundskolan har fast anställda lärare sagts upp
*Personalen inom äldreomsorgen pressas allt hårdare – fler anställda behövs.
 
Att Holmlund(s) och Ågren(m) är beredda att strö hundratals miljoner på olika prestigeprojekt visar att det finns pengar och att talet om att det måste sparas på bland annat personal och vardagsverksamhet inte är sant. Därför säger vi:
* Nej till kulturhuvudstadsåret – satsa på fler bibliotek, lärare och omsorgspersonal!  

Ingrid Eriksson,
Jan Hägglund,
Anna Hedlund,
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!