Nej till Lavalutredningens antifackliga förslag

2008-12-12 14:23:32
Idag presenterade Lavalutredningen sitt förslag om ändringar i arbetsrätten med anledning av EG-domstolens antifackliga dom i Lavalmålet.
Lavalutredningens förslag öppnar för både lönedumpning och sämre arbetsvillkor.

Den förre LO-juristen Kurt Junesjö sammanfattar på sin hemsida kurt.nu Lavalutredningens förslag och konsekvenser i följande punkter:
”Utredningen tillåter till exempel företag från andra EES-länder* att:

• Jobba i Sverige, utan det enda skyddet för anställningsförmånerna i Sverige, kollektivavtal. Arbetsgivaren behöver enligt utredningen endast visa ”att de utstationerade arbetstagarna väsentligen har minst sådana villkor” som gäller i branschen. En sådan regel gör det  i praktiken omöjligt att  teckna kollektivavtal.  Som om inte detta skulle räcka har utredningen begränsat förmånerna till  ”väsentligen”. Vilken utländsk arbetsgivare kan inte på pappret visa att han utger ”väsentligen” samma förmåner. Han behöver ju inte ens visa upp ett utländskt kollektivavtal. Det räcker med att visa upp falska anställningsavtal som arbetsgivaren inte tänker följa i morgon, när hotet om fackets stridsåtgärd är borta.

• Jobba i Sverige med avtalsshopping, d v s att utländska arbetsgivare oberoende av branschpraxis använder den billigaste kollektivavtalade minimilönen som utför aktuellt yrkesarbete. Den utländske arbetsgivaren behöver endast visa att han tillämpar ”sådana villkor som tillämpas i hela landet på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen” I klartext på t ex Byggnads arbetsplatser kan man i stället för att betala minimilön enligt Byggavtalet, 124 kronor istället betala  91,50 enligt Teknikavtalet-Metall.

• Jobba i Sverige med bara garanterade minimilöner, trots att ytterst få arbetstagare i Sverige har så låga löner.

• Jobba i Sverige med bara en del av de i Sverige normalt kollektivavtalsgaranterade förmånerna. Den utländske arbetsgivaren behöver enligt förslaget bara utge minivillkor enligt utstationeringslagen. Den utländska arbetsgivaren ges alltså rätten att t.ex. inte betala pension och andra avtalsförsäkringar. Därigenom kan han konkurrera ut svenska arbetsgivare. Samtidigt som de utländska arbetstagarna blir andra klassen jobbare.”

Kurt Junesjö avslutar sin kommentar med: ”Ingen lagstiftad diskriminering och lönedumpning i Sverige. Förslaget måste och ska stoppas” (kurt.nu den 12 december).

Rättvisepartiet Socialisterna instämmer helt. Förslaget måste stoppas. Facken måste mobilisera till strid för arbetsrätten och strejkrätten. Med politisk strejk om så krävs.

Fler artiklar om Lavalutredningen kommer inom kort på hemsidan och i Offensiv

*= EES-länderna omfattar EU:s medlemsländer och Norge, Island och Liechtenstein.


 
 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!