Nej till Nato:s krigsövning

2015-06-25 15:41:31

foto: Yonggang Cui
– En annan värld är möjlig, sade Stefan Mikaelsson, ordförande i Sametinget, på manifestationen mot Nato i Luleå den 30 maj.

Ett hundratal personer deltog på manifestationen i Luleå den 30 maj mot flyg- och krigsövningen ACE (Artic Challenge Exercise). I övningen deltar flera Nato-länder och svensk militär. Tal och sånger avlöste varandra i en manifestation som höll på i över två timmar. 

Första talaren var Agneta Norberg som sitter i styrelsen för ”Nej till krig, Nej till NATO”.  

Hon talade med stor inlevelse om avlyssning i olika länder. Hon sa även att ”Makten förstör jordklotet”. Hon tyckte också att det är skamligt att människorna i Norrbotten inte gör någonting åt alla problem med avlyssning och militära övningar.

– Jag väntar på freden,  avslutade hon.

Stina Bengs uppträdde mycket uttrycksfullt med både sång, poesi och tal. 

Talade gjorde även Stefan Mikaelsson, ordförande i Sametinget, om hur en annan värld är möjlig.

Skådespelaren Sven Wollter uttryckte sitt missnöje över flyg­övningarna och att de både stör människor och natur. Kornelia Waller uppträdde med sångtexten ”Här flyger inga fåglar, här flyger bara flygplan”.

Jan Englund från Nato ut ur Norrbotten konstaterade att ”Övning för krig = förberedelse för mord”.

På tisdageftermiddagen greps tio personer som protesterat mot övningen genom att ta sig ut på flygflottiljen F21:s landningsbana i Luleå. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!