Nigeria: Chockhöjda elpriser

2012-05-31 07:58:41
President Goodluck Jonathans regim riktar ett nytt kraftigt slag mot de arbetande massorna. En ”ny” avgift gör att elpriserna kommer att höjas från 4 naira (18 öre) per kilowattimme idag till 18 naira (80 öre) den 1 juni. Detta är bara en del i den härskande kapitalistiska elitens planer på att privatisera Power Holding Company of Nigeria (PHCN).

Som så ofta försöker regeringen dölja sina verkliga syften genom att hävda att den ökade avgiften kommer att göra att investerare söker sig till energibranschen.
Med andra ord ska nigerianerna betala dyrt för elektricitet som nätt och jämt fungerar för att tillfredsstäl­la de så kallade investerarnas jakt på supervinster.
Samtidigt försöker regeringen utnyttja det helt naturliga missnöjet med NEPA/PHCN:s misslyckande med att sköta sina uppgifter för att få stöd för privatiseringplanerna. Men privatiseringen handlar inte om att tillgodose människors behov, utan snarare om att öppna ett nytt område där kapitalis­terna kan få vinster. Det är värt att påminna om att 20 privata företag har fått licenser sedan 2005. Men detta har inte lett till att tillgången på el ökat med en enda megawatt.
Hela planen på privatisering av energisektorn är en fortsättning av den omfattande korruption och primitiva ansamling av förmögenheter som har pågått sedan det ”Strukturella anpassningsprogrammet” i mitten av 80-talet.
Olsegun Obasanjos regim (1999-2007) satsade 16 miljarder dollar (115 miljarder kronor) på energisek­torn, utan att detta gav just några resultat. Parlamentets panel för energisektorn avslöjade att 6,2 ­miljarder dollar (44,4 miljarder kronor) hade betalts ut till företag som inte hade registrerats hos Corporate Affairs Commission (en oberoende myndighet som ska granska företag i Nigeria).

Presidentens plan för en elenergireform är ett gigantiskt bedrägeri som syftar till att lämna över det offentligägda företaget (PHCN) till plundrare i regeringen och vampyrerna inom den privata sektorn.
Vicepresidenten Namadi Sambo äger Manyatta Engineering Services Ltd som har fått uppdraget att ­bygga högspänningsledningar och transformatorstationer i Umuahia.
Det som nu står på den styrande och förstörande kapitalistiska ­elitens dagordning är att låta nigerianerna betala för girigheten hos de föraktliga elementen som har den politiska makten genom höjda elpriser och privatiseringen av PHCN.

Den verkliga innebörden av planerna är att de 3 000 megawatt i produktionskapacitet som PHCN har ska lämnas över till dessa plundrande bolag så att de kan sälja elen vidare till konsumenterna till ett högt pris. Enligt den brittiska organisationen Christian Aid saknar 60 procent av nigerianerna, vilket motsvarar 80 miljoner människor, tillgång till elektricitet för sina grundläggande behov. De flesta av dessa bor på landsbygden. 100 miljoner nigerianer som idag lever på ­mindre än två dollar (300 naira, 14 kronor) per dag, kommer aldrig att anslutas till elnätet igen.
Regeringen försöker lägga hela skulden för krisen inom energisektorn på de som arbetar inom elsektorn. Man vill få allmänheten i Nigeria att tro att det är korruption och inkompetens hos arbetarna som gör PHCN ineffektivt.
Energiministern, professor Barth Nnaji, anklagade anställda inom energibolaget för olagligt insamlan­de av ”serviceavgifter för elmätning eller för att få ansökningar av elanslutning behandlade” (The Guardi­an den 14 maj 2012).

Den största fackföreningen inom branschen NUEE (Nigerian Union of Electricity Employees) återspeglar majoritetens ­uppfattning genom att säga nej till höjda ­elpriser och privatiseringen av PHCN.
NUEE har drivit en aktiv kampanj mot privatiseringen av PHCN och massavskedanden inom energi­branschen. Medlemmarna har deltagit aktivt i kampanjen.
Ilskan mot elprishöjningarna gör att NUEE har ett gyllene tillfälle att koppla ihop sitt motstånd mot privatiseringarna med den attack mot den stora massan av nigerianer som elprishöjningarna innebär och dra med breda skikt av de arbetande massorna i sin kampanj.
I denna strid får inte NUEE lämnas ensamma. Det nigerianska LO (NLC) har redan fördömt de plane­rade elprishöjningarna.
Men det räcker inte: NLC måste ge regeringen ett ultimatum. Om inte beslutet dras tillbaka inom två veckor måste en 48-timmars varningsstrejk utlysas som nästa steg i kampen. Kampen får inte begränsas till elpriserna, utan måste ta upp hela privatiseringspolitiken som drabbar de fattiga. Detta innebär att ledningen för arbetarrörelsen ­måste lyssna på kraven på att de ska ­lämna Nationella privatiseringsrådet.

Nya prishöjningar leder till fortsatta sammanbrott inom energisek­torn. Myndigheten för offentliga företag (BPE) hävdar att bara 10 procent av 400 privatiserade företag fungerar optimalt, vilket visar att privatiseringarna inte fungerar, och absolut inte är lösningen på krisen.
Tvärtemot professor Barth Nnajis påståenden att privatisering fungerar i andra länder, visar en internationell översikt att privatisering inom elbranschen har lett till fler besvikelser än framgångar.
Kravet på att PHCN ska förbli offentligt ägt bygger på förutsättningen att det ska styras demokratiskt av valda representanter för arbetare och konsumenter i styret av energibranschen. Detta är nödvändigt för att genomföra en demokra­tiskt upprättad plan för att elektrifiera hela Nigeria.
Det är därför vi kräver att valda kommittéer bestånde av arbetare och konsumenter ska dras in i ­styret av driften och styrningen av elbranschen på alla nivåer, från produktion, till överföring och distribution. Detta skulle garantera att de offentliga medel som satsas inom energibranschen verkligen kommer att ge kraftiga förbättringar i elproduktion, elförsörjning och rimliga priser.

Alla etablissemangets partier är enade i denna attack mot de arbetande massorna.
Detta avspeglas tydligt i det faktum att alla guvernörer, oberoende av partitillhörighet, har sagt ja till prishöjningarna i det nationella ekonomiska rådet.
Detta understryker behovet av ett revolutionärt politiskt ­alternativ för arbetande människor. Ett alternativ som kan slå tillbaka privatiseringarna och andra nyliberala åtgärder som IMF/Världsbanken vill genomföra. Mot detta skulle ett sådant parti ställa ett verkligt socialistiskt alternativ, som skulle överföra de centra­la delarna av ekonomin under den arbetande befolkningens kontroll.
Detta är en av orsakerna till att DSM (Democratic Socialist Movement, CWI i Nigeria) har tagit initiativ till att bilda Socialist Party of Nigeria.
Det nya Socialist Party kommer att föra fram ett tydligt ­självständigt program för de arbetande människorna och kommer att stå i spetsen för att bygga upp ett massivt motstånd mot prishöjningarna och andra nyliberala kapitalistiska angrepp.

Ayo Ademiluyi
Democratic Socialist Movement (CWI i Nigeria)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!