Nigeria: Frige Dagga Tolar omedelbart

2010-04-07 21:48:45
Protest utanför Nigerias ambassad
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att protestera utanför Nigerias ambassad imorgon torsdag den 8 april mot arresteringen av Dagga Tolar (medlem i RS systerparti DSM i Nigeria) och andra aktivister.
Plats: Nigerias ambassad. Tyrgatan 8, Stockholm. T-bana: Tekniska Högskolan
Tid och datum: Kl 14.00 imorgon, torsdagen den 8 april
——————-
Fria alla aktivister nu och åtala ”mördarpoliserna”!
 
Pressmeddelande från Segun Sango, generalsekreterare DSM (CWI i Nigeria)
 
Polisen grep idag (den 7 april 2010) Dagga Tolar, sekreterare för Labour and Civil Society Coalition (LASCO) i delstaten  Lagos och medlem i Democratic Socialist Movement (DSM – CWI i Nigeria), tillsammans med Akpos Okoro, lokal aktivist, och Aderemi Ismail, lokal aktivist och organisatör samt medlem i DSM.
 
DSM fördömer arresteringarna och kräver en omedelbar frigivning av aktivisterna och de som tidigare har gripits och fängslats i samband med den fredliga protesten den 3 april.
 
Arresteringarna har samband med den protest som hölls den 3 april efter det fruktansvärda polismordet på Charles Okoroafor den 1 april i Ajegunle. Protesten den 3 april var lugn tills polisen, på order av Kenneth Ebirimson, polischef för område B Apapa, bestialiskt sköt mot demonstranterna och dödade minst fyra ungdomar, inklusive Tunde Olotu.
 
Polismyndigheterna, som skamlöst har stämplar protesterande som ”huliganer”, har sedan protesten den 3 april godtyckligt börjat gripa ungdomar i området och olagligt kvarhålla dem. De har också gått från hus till hus och sökt efter lokala aktivister. Innan dagens gripanden hade omkring 30 ungdomar gripits och det finns en plan av polisen att införa straffrättsliga avgifter. Redan har presstalesmannen för Lagos delstatspolis, Frank Mba, rapporterat i tidningar påståenden att de arresterade ungdomarna som deltog i protesten den 3 april funnits med pistoler, skarp ammunition, huggare etc.
 
Därför kommer troligen Dagga Tolar, som också är ordförande i föreningen för nigerianska författare (ANA) i delstaten Lagos, och andra, att bli åtalade för brottsliga handlingar i syfte att de ska nekas borgen.
 
Det bör påpekas att Dagga Tolar och LASCO den 5 april organiserade en presskonferens med ett massivt deltagande och stor uppmärksamhet i Lagos för att fördöma morden och bland annat kräva rättvisa för offren och ett slut på polisbrutaliteten i Ajegunle och andra samhällen.
 
Vi kräver ett omedelbart och ovillkorligt frisläppande av Dagga Tolar och andra aktivister. Annars utmanar vi polisen genom att åtala dem för att i domstol se om de befinns skyldig till något brott. Vi anser att polisen utför godtyckliga och kriminella gripanden av aktivister för att täcka upp de brott polisofficerare gjort sig skyldiga till.
 
Vi uppmanar NLC, TUC, Nigeria Bar Association och andra folkliga organisationer att delta i kampen för att sätta stopp för repressionen mot befolkningen i Ajegunle, för att poliser som ansvarar för mord på Charles Okoroafor, Tunde Olotu och andra ställs inför rätta och för en omedelbar och ovillkorlig frigivning av dem som greps i samband med protesten den 3 april. Polisbefälhavaren för Apapaområdet, Kenneth Ebirimson, som beordrade dödsskjutningen av de protesterande ska tas ur tjänst, arresteras och åtalas.
Vi tillsammans med LASCO kräver följande:
 
• För en omedelbar offentlig undersökning med representanter från fackföreningarna, mänskliga rättighetsorganisationer, lokala föreningar och NGO:s för att utreda omständigheterna som ledde till döden för Charles Okorafor, Tunde Olotu och andra.
 
• För en obduktion av orsaken till deras död. 
 
• För en omedelbar arrestering och åtal av alla de poliser som var inblandade i razzian som ledde till Charles Okorafors död och dem som dödade Tunde Olotu och andra.
 
• Omedelbar och villkorslös frigivning av alla invånare som greps i samband med protesterna.
 
• Förflyttning av poliser som har tjänat mer än 4 eller 5 år i Ajegunle, liksom alla som på något sätt hjälpt officerarna att delta i denna olagliga razzia.
 
• Omedelbar avskedning av och åtal för Kenneth Ebirimson, polisbefälhavare i Apapaområdet som beordrat om skottlossningen mot demonstranterna den 3 april 2010.
 
• Ett omedelbart slut på alla former av exploatering och polisbrutalitet i Ajegunle och andra samhällen runt om i landet där sådana godtyckliga razzior, utpressning av pengar och falska fängelse kvarstår dagligen.
 
• För en lön att leva på, inte mindre än N 52 200 (drygt 3 400 svenska kronor), vilket  fackföreningarna kräver, för alla arbetstagare inklusive poliser och medlemmar i väpnade styrkor för att förhindra utpressningsverksamhet bland polisen.
 
• För en demokratisk fackförening för poliskåren så att meniga poliser kan använda detta som en plattform för att kämpa för bättre levnadsförhållanden.
 
• För en demokratiskt kontrollerad närpolisverksamhet där befälhavare väljs av lägre rankade poliser och företrädare i samhället samt kan återkallas när som helst och tjänar en genomsnittlig arbetarlön.
 
• För att inrätta lokala och statligt finansierade enheter för rättstjänst som erbjuder gratis juridisk rådgivning för alla som behöver så att fattiga och lågavlönade kan ha tillgång till rättvisa.
 
• Som en omedelbar åtgärd för att stärka och förhindra denna typ av katastrofala och motbjudande händelser förespråkar DSM bildandet av demokratiskt styrda försvarskommittéer bestående av fackföreningar, socialister, lokala aktivister och ungdomar.
 
Vi uppmanar till att protestbrev sänds till de nigerianska polismyndigheterna och nigerianska ambassader världen över. Där det är möjligt uppskattas det om det kunde hållas protester vid nigerianska ambassader.
Protester bör göras till generalsekreteraren för polisen, Ogbonna Onovo (+234 803 304 1483) och Police Force PRO, Emmanuel Ojukwu (+234 803 830 5707) för att kräva en omedelbar frigivning av de gripna utan åtal.
Följande tjänstemän i delstaten Lagos poliskår kan ringas för att registrera protester: Mervel Akpoyibo, Lagos Commissioner of Police (+234 803 301 1052) och Frank MBA, Lagos statspolisen Public Relations Officer (234 803 837 5.844).
 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!