”No nos representan”

2011-05-26 12:13:13
”Det är inte möjligt, det är demonstration där”, svarar kvinnan i informationen på flygplatsen i Madrid, Spanien, när jag ber om vägbeskrivning till Puerta del Sol i Madrid.

När jag en halvtimme senare kommer upp ur tunnelbanan dras jag med i en folkström som likt pingviner vaggar fram runt torget, att ta sig in är omöjligt.
Jag lyckas göra en avstickare på en sidogata. I skuggan, med det fullpackade Puerta del Sol som förvandlats till en tältstad framför mig, fylls jag av en imponerande samling ”upprörda” i alla åldrar som med händerna i luften ropar "No nos representan" (de representerar inte oss). Det är ”Ni ni-generationen” (de utan jobb, utan utbildning), som utgör stommen i den M-15-rörelse som bland annat kräver jobb, sociala reformer och demokratiska rättigheter.
 
Sarah, medlem i Socialist Party (CWI England), anlände till Madrid bara några timmar före mig. När jag möter upp henne en bit från torget har hon redan gjort sig av med alla flygblad. På protesten är varken partier eller fackföreningar välkomna, det finns en stor ilska mot politiker och fackpampar som ljuger och inte gör något.
Men samtidigt finns en stor hunger efter information och att ta del av olika idéer. För att inte bli av med alla flygblad från Socialismo Revolucionario (CWI Spanien) direkt har jag bara kunnat ha en mindre bunt i handen åt gången.
Som en jojo sätter jag mig ner i grupper eller hos enskilda personer för att prata politik. Ilskan och misstron till politiker och fackledning får mig oftast att först tro att alla är anarkister, vilket några såklart också är, men oftare blir jag förvånad över det gensvar jag får efter en stunds diskussion när vi kommer in på frågan om behovet av demokratiska och kämpande fackföreningar, general- strejk, nya massarbetarpartier o s v.
Alla jag frågar säger att de röstat, de flesta på Izquierda Unida (Förenade vänstern), men det finns också en liten skylt på torget som säger ”ett organiserat folk röstar inte”.
 
Det är en hel stad som byggts upp på Madrids centrala torg Puerta del Sol. Här finns tillgång till mat och vatten, sjukvård, bibliotek, kommunikationscentral med datorer      med mera.
Det finns flera informationsdiskar med kartor över ”staden” och ett dagligt schema över aktiviteter och möten, varje dag hålls stormöten med flera tusen deltagare. Deltagarna sprejas med vatten, paraplyer delas ut, ”om du ser att någon behöver – dela med dig, barn går först”, solkräm och vattenflaskor skickas runt.
Givetvis är det svårt att organisera alla tiotusentals som ingår i rörelsen som individer, och det blir lätt så att det är samma personer som talar och tar plats när det inte finns någon slags roterande representation. Men många uttrycker ändå en tillfredsställelse över att rörelsen i dagsläget inte är så konkret eller organiserad. Som det ser ut i dagsläget kommer Puerta del Sol att hållas fram till lördag för att rörelsen sedan ska omlokaliseras ut i förorterna.
 
Själv ser jag manifestationen som otroligt imponerande och viktig, men liksom de flesta är medvetna om är det inte hållbart i längden och inte tillräckligt för att åstadkomma någon verklig förändring.
Det är en fantastisk och kreativ början, men ytterligare steg behövs som verkligen utmanar politikerna och systemet.
Ungdomen har satt ett exempel, nu måste arbetarklassen vinna sina egna fack- föreningar, rensa ut dem från byråkrati och borgerliga ledningar och börja ta verklig strid.
För ett annat system, för ett demokratiskt socialistiskt Europa och hela världen.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!