Nonchalerar nazistattacker

2011-08-24 16:08:59
Det var för cirka två veckor sedan som två medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) – när de hade bokbord i centrala Göteborg – blev attackerade av nazister från det nu mera icke-existerande info14/Fria Nationalister.

Minela Mahmutovic blir vid detta tillfälle kallad ”svartskallehora” och kort därefter dyker info14-medlemmen Jens Lindhal upp. Lindhal kallar även han Minela för ”hora” och skriker ”svartskalleälskare” åt övriga.
Efter detta utdelas ett kraftigt slag i ansiktet på Amer Mohammed Ali.
När de senare ska anmäla händelsen möts de av ett rättsväsende som står helt handfallna om hur man ska bekämpa sexism och rasism. Minela berättar:
– När vi talade om vad som hade hänt, var det första polisen sade att man inte kan anmäla förolämpningar.
När Minela sedan slog upp det i lagboken såg hon att det visst var möjligt, men att polisen ändå inte tog upp en anmälan.

– Det bemötande jag fick uttrycker ett försök att normalisera rasism och sexism. Att allt ansvar läggs på den drabbade individen är ett tecken på att polisen inte givit resurser att bekämpa de här problemen, säger Minela.
RS menar att kampen mot rasism och sexism inte kan överlämnas åt polis och rättsväsende, eller att det för den delen kan lagstiftas bort. Det som krävs är en stark rörelse mot rasism och sexism från arbetare och unga, på arbetsplatser, i fackföreningar och på skolor.
Linnéa Wallberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!