Norge: Seger efter fyra veckors strejk

2016-05-26 10:00:36
Den långa norska hotell- och restaurangstrejken slutade i seger.

Den 24 april inleddes Fellesforbundets (med i norska LO) strejk inom hotell- och restaurangnäringen.  Det blev en lång och hård strejk som avslutades först den 21 maj.
Inför hotet om en ytterligare upptrappning och sympatistrejker från  fem andra fackförbund, från den 26 maj, samt strejkens stöd backade arbetsgivarna NHO på en rad punkter.
Strejken slutade i en stor seger för facket, även om Fellesförbundets ledning säger att den löneökning på 4,85 kronor i timmen som man har vunnit inte räcker för att säkra reallönerna.
Om strejken hade trappats upp och sympatistrejker genomförts hade det varit möjligt att  vinna en reallöneökning.  Avtalet ska nu ut på omröstning bland medlemmarna.
Förutom lönerna stod rätten till lokala förhandlingar i strejkens fokus. Många har överraskats av NHO:s motstånd i denna fråga. Men enligt Fellesforbundet fruktade arbetsgivarna att lokala förhandlingar skulle ge arbetarna större inflytande på arbetsplatserna, stärka facket och ge fler medlemmar, vilket NHO ville förhindra.
I fråga om den lokala förhandlingsrätten blev det totalseger för facket.

Totalt var det 7 200 arbetare som deltog i strejken och berörde uppemot 800 hotell och restauranger.
Det starka stödet till strejken genomsyrade Första maj. De strejkandes del av tågen var kanske den största i Oslo. De 500 som tågade i sina gula strejkvaktvästar möttes av starka applåder och fick följe av 200 som vill visa sin solidaritet.
75 procent sade att de stödde strejken i en opinionsundersökning.

Även om strejken kunde ha uppnått mer i lönefrågan var det en seger för de strejkande som kan inspirera andra fack, som de statsanställda och busschaufförerna som kanske snart går ut i strejk.
Strejken visar att kamp och solidaritet lönar sig samt att det går att slå tillbaka arbetsgivarna och den blå-blå regeringen. Att 1 000 hotel- och restauranganställda sökte medlemskap i Fellesforbundet under strejken visar att klasskampen inspirerar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!