Nu krävs kamp för lågavlönade

2007-04-11 15:14:40
26 svenska författare, artister och journalister stöder i ett upprop Kommunals krav i årets avtalsrörelse.
… Men kändisupprop i all ära, nu gäller det framförallt om Kommunal, Fastighets och andra låglönefack är beredda att mobilisera sina egna medlemmar till kamp.

Med ett uns av verklig kamp för de lågavlönade i kvinnodominerade yrken skulle inte bara 26 kändisar, utan miljoner arbetare och tjänstemän ge de kämpande facken sitt helhjärtade stöd.

Varsel om strejk

Ett varsel om strejk i påskhandeln räckte för att kasta invändningarna från Svenskt Näringsliv mot Handels avtal i papperskorgen.
Kommunals ledning svek i förra avtalsrörelsen sina medlemmar efter flera veckors tafatta flytta runt-strejker, då man bangade och gav sig just när bussförarna skulle gå ut i en stödstrejk som hade kunnat ge ett betydligt bättre avtal.
Nu säger Ylva Thörn att Kommunal siktar på ett avtal före 1 maj, två månader innan avtalen går ut och en laglig strejk är möjlig.

Det finns pengar

Ingen kan säga att det fattas pengar. ”Vi vet att börsföretagen delar ut över 200 miljarder till sina aktieägare i år. Vi vet att kommunerna fick ett samlat överskott på 19 miljarder i fjol”, skriver sex medlemmar i Kommunal som också är RS:are i en insändare i Västerbottens lokaltidningar.
De efterlyser därför protestmöten och demonstrationer, att ”vi fackmedlemmar får delta i avtalsrörelsen. Som det nu är, är den enda information man får det man kan läsa i tidningarna”.
De svenska facken måste bli demokratiska kamporganisationer, och rätt läge att ta de första stegen är nu.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!