Ny allvarlig skärpning av flyktingpolitiken

2015-11-24 17:54:04

foto: Miljöpartiet de gröna, Flickr CC


Regeringen skärper flyktingpolitiken ytterligare. Målet är att ”kraftigt minska antalet som söker asyl i Sverige”, enligt statsminister Stefan Löfven i tisdags.

Förslagens utgångspunkt är att ”under en period anpassa asylreglerna till miniminivån i EU för att fler ska välja att söka asyl i andra EU-länder” (ur regeringens pressmeddelande den 24 november).

Regeringen inför tillfälliga treåriga uppehållstillstånd för alla, även barn och barnfamiljer. Kvotflyktingar är de enda som undantas. De tillfälliga uppehållstillstånden kan förlängas, men ”huvudregeln” är att en eventuell förlängning ska vara att tidsbegränsad.

”Därtill ska det vara möjligt att beviljas permanent uppehållstillstånd när det första tillfälliga uppehållstillståndet löpt ut om man kan uppvisa en taxerad inkomst på en nivå som det går att försörja sig på” (regeringens pressmeddelande).

Med denna lagändring skickar regeringen en brutal signal att flyktingar inte är välkomna. Det framgår också tydligt av övriga förslag:

  • Förnedrande medicinska ålderskontroller.
  • Begränsad rätt till anhörig­invandring, skärpta försörjningskrav och att kategorin ”övriga skyddsbehövande” inte ska ha rätt till uppehållstillstånd. 
  • Uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter ersätts med att ”uppehållstillstånd kan beviljas av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall.”

Vidare införs id-kontroller på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige. 

Sammantaget har S-MP-regeringen inom loppet av drygt en månad – med start i uppgörelsen med Alliansen om flyktingpolitiken, följt av gränskontroller och id-kontroller vid förjorna från Tyskland till Sverige och därefter tisdagens nya förslag – genomfört en dramtisk högervridning av flyktingpolitiken. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: Enad kamp mot högerpolitik och rasism. Låt börsbolag och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla.

  • Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller. 
  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. 
  • Masskampanjer mot rasism, attentaten mot och skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Stoppa tvångsutvisningarna. 
  • Flyktingamnesti – nu. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna. 
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. 

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!