Ny blockad i Göteborg: Stoppa utvisningarna till Irak. ”Polisen tog stryptag tills jag nästan svimmade”

2011-02-16 08:08:41
Strax innan klockan 24.00 natten till onsdagen den 16 februari inledde Aktion Mot Deportation blockaden mot flyktingfängelset i Kållered. 14 irakiska flyktingar ska avvisas till Bagdad onsdag morgon, med ett plan från Frontex, EU:s gränspolis.
Hur polisen kommer agera denna gång är oklart, men tidigt fanns nio piketbussar samt en ambulans på plats och redan efter en kort stund började man hota aktivisterna för att man skulle flytta bilarna som ställts upp utanför poliskedjan.
Strax efter kl 24.00 rapporteras det att närmare 50 asylrättsaktivister är på plats och hela tiden kommer rapporter om att fler är på väg.
Klockan 00.15 anländer bärgningsbilar och aktivister från AmD börjar sätta fast sig i bilarna.
RS Göteborg kommer kontinuerligt att rapportera om händelseförloppet.
Kl 01.30: Buss som ska transportera bort flyktingarna har anlänt. Nu är 13 polispiketer på plats och fler är på väg. AmD-aktivisterna uppges vara cirka 180 personer. Polis försöker slita loss de som kedjat fast sig vid bilarna i blockaden.
– Det är bara att släppa taget, säger en av dem trots att aktivisterna flera gånger upprepar att de sitter fastkedjade.
Polisen börjar gå in i kedjan av asylrättsaktivister för att med våld slita loss människor. Folk börjar omhändertas.
Kl 02.20: Polisen omhändertar folk och för in dem i inhyrda bussar. Rapporter om polisbrutalitet. En aktivist som grips tas det styptag på, han mottar slag på hals och armar och blöder.
Kl 03:00: De flesta aktivister bortforslade, mer eller mindre brutalt. Polisen visar ingen hänsyn till de som far illa av behandlingen. Bärgningsbilar kör fram trots att polisen inte lyckats få loss alla de aktivister som kedjat fast sig vid bilarna.
Kl 03:45: Polisen har bärgat bilar så att passagen till förvaret är öppen.

Stefan Berg

”De tog stryptag på mig tills jag nästan svimmade”

Kristofer Lundberg, ordförande Rättvisepartiet Socialisterna Västsverige, berättar om omhändertagandet.

– Det första de sa till mig, innan de ens börjat ingripandet, var att de skulle ta mig för våldsamt motstånd, berättar Kristofer.
– När de grep mig tog de ett tag runt halsen på mig, precis över struphuvudet och slog på min hals. När jag började bli omtöcknad och nästan svimmade sa de ”gör inte motstånd”. Sedan släpade de iväg mig till polisbussen.
Det här är bara ett vittnesmål som bekräftar polisens brutala agerande. Andra aktivister på plats har berättat om att polisen hanterat de som forslats bort med stor vårdslöshet. Andra rapporterar att de sett hur en aktivist blev slagen blodig av polisen när de omhändertog personen.

GP GP2
SvD
TV4

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!