Ny bok om CWI:s program och politik

2007-01-24 14:05:03
Strax innan förra årets slut kom CWI ut med en ny bok: Marxism in Today’s World (Marxismen idag). Den engelska versionen utgavs samtidigt som bokens italienska förlaga Futura Umanità (Mänsklighetens framtid).

De båda böckerna bygger på en lång intervju som Yurii Colombo, en italiensk socialist, gjort med Peter Taaffe, medlem i CWI:s ledning och Socialist Partys generalsekreterare (RS systerparti i England och Wales).
Under CWI:s världskongress träffade Offensiv Peter Taaffe för att prata om bokens tillkomst.

Varför denna bok?
– Vi ger ut boken för att sprida CWI:s idéer och analyser till alla de som söker socialistiska svar på de frågor dagens aktivister har att brottas med.

Vilken är bokens bakgrund?
– För en tid sedan blev CWI kontaktad av Yurii Colombo, en italiensk socialist som är med och driver förlagskooperativet Giovane Talpa. Han skrev ett brev och frågade om han kunde komma över till London en helg och göra en lång intervju med mig om CWI:s uppfattning i en rad olika frågor.
– Yurri och Giovane Talpa hade sedan en tid tillbaka studerat CWI och läst nästan allt vi publicerat på vår hemsida.
– CWI var självfallet beredd att ställa upp på en intervju. Yurri sammanställde en rad frågor i förväg som e-postades till oss. Under en helg i september genomfördes intervjun. Bob Labi (från CWI:s ledning) var också med. Intervjun tog två dagar. Jag var helt slut efteråt.
– Från början var det tänkt att boken bara skulle ges ut på italienska. Men Yurri hade inga problem med att vi också gav ut en engelsk version. Redan i november kunde boken ges ut – både på italienska och engelska.
Boken är skriven i dialogform, med frågor och svar, där Yurri inte nöjde sig med några svepande allmänna formuleringar. Till formen kan den väl nästan jämföras med Cannons bok ”Socialism inför rätta”.

Vilka frågor behandlas i boken?
– Som du kan se, säger Peter och bläddrar i ett exemplar, handlar det om ett rad olika frågor; Världen efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001, Irakkriget, Kapitalismens kriser, Kärnvapenhotet, Mellanöstern, Irland, Den permanenta revolutionen, Den moderna arbetarklassen, Kina, Vad är statskapitalism?, samt CWI:s historia.

Kommentarer till boken?
– Båda versionerna har sålt bra. I mars åker jag till Italien för att tala i en rad städer om CWI och boken. Jag ska bland annat besöka Milano, Genua, Turin, Bologna, Rom och Neapel. Samtidigt kommer jag att träffa olika vänstergrupper som CWI har nära kontakter med.
– PRC, Partiet för kommunismens återfödelse, är ett parti i kris efter att de gått med i Prodis regering. Inom PRC finns det särskilt en grupp som CWI diskuterar med och som deltog med en representant på CWI:s världskongress.

CWI:s uppgifter idag?
– Marxister har tre huvudsakliga uppgifter idag:
1) Att ge allsidiga förklaringar till de problem som möter de som kämpar. 2) Utveckla program och perspektiv som kan föra kampen vidare och höja medvetenheten 3) Aktivt delta och ingripa i kampen – vi reducerar oss inte till att enbart kommentera vad som händer.

Om CWI:s nionde världskongress?
– Denna kongress är en milstolpe. CWI:s sektioner och grupper har förankring och har spelat en roll. Vi ska inte överdriva vår styrka, vi är fortfarande små, men en faktor i flera länder: i Grekland, Irland, Sri Lanka, Nigeria o s v.
– Det är därför andra socialistiska partier sökt kontakt med oss. Det är ingen tillfällighet att exempelvis det socialistiska partiet PSM, Parti Sosialis Malaysia, skickade en representant till vår kongress. PSM och CWI har länge haft ett utbyte med varandra.
– I Latinamerika skrivs just nu ett nytt kapitel om arbetarklassens moderna kamp. Den framtida utvecklingen i Venezuela kan bestämma klasskampens villkor i hela Latinamerika. Det som nu äger rum i Latinamerika ger en bild av vad som kommer att hända på andra kontinenter. Det är därför som CWI menar att vi lever i en era präglad av massrörelser, som tillsammans med socialisters arbete föder en ny socialistisk medvetenhet, avslutar Peter Taaffe.
Boken Marxism in Today’s World, kan beställas från rattvisebocker@socialisterna.org och kostar 125 kronor.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!