Ny brittisk vänsterallians i EU-valet

2009-05-06 12:04:06
Storbritannien: Fackförening­ar, vänsterorganisationer och partier har gått samman i en allians till EU-valet. No2EU – Yes to democracy kämpar mot högerns nyliberala attacker.

Politiker, uppbackade av chefer och affärsmän, använder EU-regler som tillåter storföretag att göra vad de vill när de vill inom EU, oavsett konsekvenserna. EU-regler som kräver ”fri rörelse av kapital, varor, tjänster och arbete” inom EU har uppmuntrat till den utbredda ”kapplöpningen mot botten”, där arbetare i EU utnyttjas för att pressa ner lönerna i andra medlemsländer.
Stegvis har EU-direktiv och EG-domstolens (EU:s domstol) domar samtidigt använts för att attackera fackliga kollektivavtal, strejkrätten och arbetares löner och villkor.
Det har resulterat i att arbetande människor känner sig alltmer svikna av politiker som verkat vara mer intresserade av att införa nyliberala EU-regler än att representera dem som har valt dem.

Avsaknaden av politisk representation för arbetarklassen har, tillsammans med den växande ekonomiska krisen, lett till en djup förvirring, cynism och generellt misstroende för politiker.
No2EU – Yes to democracy är annorlunda. Vi ställer upp över hela Storbritannien för att ge väljare en chans att tala om för den här regeringen och storföretagen exakt vad de tycker om deras antidemokratiska planer.
Många medlemmar i mitt fack RMT har lidit till följd av EU-diktat som EU-direktivet 91/440, vilket led­de till privatiseringen av vårt järnvägs­nät.
EU:s pådrag för att pressa marknadsmekanismer in i vår offentliga sektor har också visat sig nu med en delprivatisering av den brittiska posten, vilket krävs i EU-direktivet 97/ 67.

EU:s mani för
att påtvinga över 500 miljoner européer en allt mer impopulär nyliberal ekonomi är också inkluderat i Lissabonfördraget, det om- döpta namnet på den EU-konstitution som franska och holländska väljare sa nej till 2005.
Lissabonfördraget tvingar regeringar att föra över offentliga sektorn till privata bolag. Med det menas att ge giriga direktörer och spekulanter får kontroll över järnvägar, skolor, posten, energi och annan offentlig service och omsorg.

No2EU är en valplattform och inte ett parti, våra kandidater hoppar inte på de välavlönade EU-pamparnas tåg.
EU:s parlamentet är inte alls något parlament, utan en väldigt dyr tjatterfabrik utan några lagskapande rättigheter – den makten ligger i händerna på den icke-valda EU-kommissionen.
En ny rapport visar också att ledamöter i Europaparlamentet kan tjäna över en miljon pund på en femårsperiod genom olika avdrag, även för assistenter som ingen har registrerat att de överhuvudtaget existerar. Och ef­ter valet i juni kommer lönen till brittiska EU-ledamöter att höjas ännu mer. Medan banker går omkull och hundratusentals arbetare förlorar sina jobb i den riktiga världen, fortsätter EU-eliten att berika sig själva på skattebetalarnas bekostnad.

En röst på No2EU i valet den 4 juni är för en fortsatt kampanj mot EU:s privatiseringsdrive och den utbredda korruptionen som följer med det. Vi kräver:
  • Förkasta Lissabonfördraget.
  • Nej till EU:s direktiv som privatiserar vår offentliga sektor.
  • Nej till rasism och fascism. Ja till arbetares internationella solidaritet
Bob Crow
generalsekreterare för RMT

Läs hela artikeln på www.socialistparty.org.uk

 Fakta ▼

  • Valalliansen No2EU – Yes to democracy, där järnvägsfacket RMT, Socialist Party (Rättvisepartiet Socialisternas systerpar­ti) med flera organisationer in- går, bildades inför EU-valet den 4 juni i Storbritannien för att vi­sa på ett motstånd mot attackerna på arbetares villkor och of- fentlig sektor, vilka många drivs på EU-direktiv.
  • Utvecklingen med No2EU ger arbetarklassen en möjlighet att ta avstånd från den privatiserings- och nedskärningspolitik som förs av de borgerliga partierna New Labour, Tory och Liberal Democrats.
  • För första gången sedan det socialdemokratiska Labour Par­ty blev ett kapitalistiskt parti, kommer det att finnas ett fackföreningsbaserat valalternativ i nationell skala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!