Ny dödlig EU-byggsten

2018-06-20 10:49:47

foto: Commander, U.S. Naval Forces Europe-Afric / U.S. 6th Fleet Follow / Flickr CC
Omänskligheten får sig ett ansikte med Fort Europa. Räddningsfartyg med många hundratals flyktingar stoppades från att gå i land.

Den nya italienska regeringen, en koalition mellan rasistiska Lega och populistiska Femstjärnerörelsen, förhindrar sök- och räddningsfartyg att gå i hamn. I förra veckan stoppades räddningsfartyget Aquarius med 629 människor som räddats på Medelhavet. Även ett annat räddningsfartyg, Sea Watch 3, nekades tillstånd att landsätta flyktingar i sjönöd.

”En seger”, twittrade Italiens nye inrikesminister och Legas ledare Matteo Salvini efter att Aquarius hade stoppats. Detsamma gjorde den socialdemokratiska regeringen på Malta, som också vägrade fartyget att gå i hamn. Till Fort Europas många dödliga murar har ytterligare en tillfogats – att neka räddningsfartyg att landsätta flyktingar som räddats på Medelhavet.
Efter några dagar på internationellt vatten mellan Libyen och Sicilien gav den nya spanska regeringen Aquarius tillstånd att gå i hamn i Valencia, dit båten efter en vecka till havs anlände i helgen. ”En kryssningsresa”, var Salvinis skamlösa och hånfulla kommentar.

Räddningsoperationerna på Medelhavet drivs av organisationen SOS Mediterranée i samarbete med Läkare Utan Gränser. På fartyget Aquarius fanns totalt 639 människor som i flykt försökt ta sig över Medelhavet, bland dem över 100 barn och sju gravida kvinnor.
”Många av de räddade har fått vatten i lungorna, vilket kan leda till lungsjukdomar eller lunginflammation inom de närmaste dagarna. 21 patienter har allvarliga kemiska brännskador efter att de har utsatts för den frätande blandningen av bränsle och havsvatten”, skriver Läkare Utan Gränser den 12 juni och ger följande bakgrundsinformation till vad som hände på Medelhavet den 9 och 10 juni:
”Teamet ombord på räddningsfartyget utförde sex räddnings- och transferinsatser inom loppet av nio timmar, samtliga samordnades av den italienska sjöräddningscentralen IMRCC. När teamet under natten skulle undsätta människor på två gummibåtar gick en av båtarna sönder och över 40 personer hamnade i vattnet i mörkret. Teamet lyckades rädda 229 människor från de två båtarna. Efter denna räddningsinsats bad den italienska kustbevakningen att Aquarius skulle ta ombord fler räddade som hade undsatts av italienska kustbevakningen och marinen den 9 juni. Den italienska sjöräddningscentralen vägrade sedan att ta ansvar för de räddade och att hitta en trygg hamn där de kan gå i land.”

De två EU-regeringarnas vägran att låta räddningsfartyget gå i hamn skapade en ny kris i EU efter att Frankrikes president Emmanuel Macron kallade Italiens handlande cyniskt och oansvarigt. Men det kan också sägas om Macrons nya inskränkningar av asylrätten, en lag som franska människorättsorganisationer beskriver som ”ett utvisningsmaskineri”.
EU-regeringarna förenas i sina attacker mot flyktingar – det är graden av brutalitet och omänsklighet som skiljer dem åt. Alla EU-regeringar står också bakom bygget av Fort Europa och att dess utposter flyttas allt längre bort från Europa. För EU handlar det inte om att rädda liv, utan att förhindra flyktingar att söka skydd och asyl i Europa.
”Högerpopulister i Italien gör alltså gemensam sak med socialdemokrater på Malta och stänger sina länders hamnar för frivilligorganisationernas räddningsbåtar. Den 1 juli tar Österrike över EU:s rullande ordförandeskap, och regeringen i Wien vill också kontrollera EU:s gränser ännu mer effektivt än idag” skrev Dagens Nyheter den 12 juni. 

Det är inte flyktingmottagandet som har skapat EU-krisen. Splittringen och krisen inom EU är en följd av kapitalismens kris, högerpolitikens misslyckande och regeringarnas tilltagande nationalism.
Kampen för att återinföra rätten för flyktingar att söka skydd och asyl i Europa är en kamp för ett annat Europa, ett demokratiskt och socialistiskt Europa.

RS och Offensiv står för:
Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken. 
Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.
Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa! Återinför asylrätten för alla som flyr från krig och förtryck.
Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!