Ny högerbudget mot arbetslösa och sjuka

2008-09-28 18:46:33
I regeringens nya budget är det åter arbetslösa och sjuka som får betala de stora skattesänkningar som kommer de rika och bolagen till del.

Offensiv har pratat med Signe Engström, en av de sjukskrivna som drabbas hårt av regeringens politik.

– Regeringen lägger skulden på den som behöver hjälp. Läkarna har fått gå på kurs för att lära sig nya regler för att kläm­ma åt sjuka. När man träffar försäkringskassan, ar- betsförmedlingen etc, vill de framställa det som att man fejkar sin sjukdom.
Vi misstänkliggörs hela ti­den. Senast skulle jag godkänna samkörning av mina uppgifter mellan o­lika myndigheter. I min enfald trodde jag det var för att de bättre skulle kunna hjälpa mig tillbaka till arbetslivet, men det handlade bara om att kontrolle- ra att jag inte ”fuskar”.

– Min sjukpenning är 8 071 kronor. Tror ni att det finns någon som verkligen frivilligt är sjuk med den sjukpenningen?
– För oss som drabbas är det viktigt att komma i­håg att det är regeringens fel, inte personalen på de olika myndigheterna. Handläggarna på försäkringskassan har också en jobbig situation och har hand om flera hundra är­enden per anställd.
– Det är detta regering­en vill med sin budget. Anders Borg sa att man sparat 33 miljarder för att möta en lågkonjunktur, men vem har man sparat på?

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!