Ny sexualbrottslag räcker inte ensamt

2010-11-03 12:35:51
Regeringens utredare föreslår flera ändringar i sexual­brottslagstiftningen. Den största förändringen kan dock vara förslaget om att samtycke ska krävas för att sex inte ska vara brottsligt.

Det kan ses som en självklarhet att  sex ska vara ömsesidigt. Förslaget är nu att det ska finnas ett aktivt samtycke. Det kan ses som att det skulle underlätta för att döma en våldtäktsmisstänkt person.
Samtidigt är risken dock stor att det spär på misstänkliggörandet av våldtäktsoffret än mer. Redan idag är det ett stort fokus på hur kvinnan har uppfört sig, hur hon har klätt sig och vad hon har för bakgrund, dels till mannen i fråga men också vilken sex­uell bakgrund hon har. Om kvinnan, som det oftast handlar om, nu även ska bevisa att hon inte har sagt ja kommer det troligen att bli ännu mer fokus på hur kvinnan har betett sig.
– Samtycke är emellertid ett utpräglat normativt begrepp som är innehållslöst om vi inte redan har en färdig uppfattning om vad ett relevant samtycke är; utesluter t ex tjat, grupptryck eller ett erbjudande om att bistå den utsattes barn med läkarvård att ett giltigt samtycke föreligger? kommenterar Petter Asp, pro- fessor i straffrätt vid Stockholms universitet i Dagens Juridik.

Ungefär 13 procent av Sveriges cirka 5 000 anmälda våldtäkter varje år leder till åtal.
Under rättegången behandlas kvinnor ofta som de misstänkta och deras privatliv riskerar att bli uthängt. Våldtäkter och andra sexualbrott tas inte heller på allvar i utredningar och bevissökande. Det är inget som kommer att förändras av en ny lagtext, eftersom rättsväsendet också är påver- kat av könsnormerna och sexismen i samhället.
Fördelen med utredningen är att frågan kommer ut i ljuset. En lagförändring om samtycke skulle markera att sexualiteten är ens egen och att al­la parter ska vara med på det.
Utredningen föreslår också att begreppet ”hjälplöst tillstånd” ska utvecklas och att det också ska vara straffbart att utnyttja den som har särskilda svårigheter att värna sin sexuella integritet.
Även om det är bra att sexualbrotten tas på allvar och att lagstiftningen diskuteras kommer det aldrig att le­da till en permanent förändring så länge vi lever i ett samhälle som bygger på bland annat förtryck av kvinnor.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att kvinnorättsorganisationer ska ha vetorätt att byta domare. Våldtäkts­offret ska alltid ha rätt till psykologisk och juridisk hjälp under hela rättspro­cessen – men framför allt behövs en kvinnokamp mot det sexistiska samhället, för lika rättigheter.

Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!