Ny sopstrid mot lönedumpning

2010-07-01 15:31:22
Stockholms sopgubbar tvingades innan midsommar ut i sin tredje strejkaktion på 1,5 år för att få ut avtalade löner.

På morgonen den 22 juni lät 70 sophämtare bilarna stå och gick istället och satte sig utanför Restas kontor i Älvsjö.
Det fick omedelbart effekt. Resta AB förde sam­ma dag över 600 000 kro- nor till Transportarbetarförbundet för uteblivna löner till sopgubbarna. Pengarna är låsta som en garanti så länge förhandlingarna pågår.

– Vi bestämde oss för att de inte skulle få förstöra vår midsommar, berättar en av sophämtarna om varför de satte sig just den 22 juni. Han vill vara anonym, här kallas han Rolle.
– Istället blev det två chefer som snabbt fick köpa returbiljett från Göteborg respektive Italien. Stämningen bland oss var positiv, alla var med på aktionen utom en bil som åkte ut.
Så fort Resta satte in 600 000 kronor på Tran-sportarbetarförbundets konto visade sopgubbarna sin välvilja, återtog arbetet och började jobba ikapp. Resta har visat upp en annan sida.
Sopföretaget vill stämma kommunen för det vite Resta ålagts, sopgubbarna stämmer de inför Arbetsdomstolen (AD) och de överväger att stämma facket samt förtalar arbetarna i media, med påståendet om att de jobbar svart.
Under de senaste månaderna har klagomålen haglat från stora delar av innerstan. Soporna blir inte hämtade. Men det är inte strejkerna som ställer till det – det är högerpolitiken. I höstas gav trafikkontoret anbudet för tre stadsdelar till Resta AB, trots att Restas bud var 10 miljoner kronor, 25 procent, under närmsta konkurrent.
– Vi är helt enkelt tvungna att följa LOU, lagen om offentlig upphandling, och ta det lägsta budet, svarar Katarina Jönsson, ansvarig på trafikkontoret.
Hon tycker inte att det är några problem, bara uppföljningen fungerar – men det har den så klart inte gjort. Resta har vägrat att skicka in listor på vilka som är anställda och vilka som ut­för sophämtningen.

Att det är arbetarna som vet hur arbetet går till är Stockholms sophämtning ett praktexempel på. Ända sedan i höstas har sopgubbarna varnat för att det anbud som Stockholm tog av Resta aldrig skulle gå ihop ekonomiskt.
I februari försökte Resta dumpa lönerna genom att skrota den poänglista som ingår i kollektivavtalet – olika tunga sopkärl ger olika poäng som ger olika löner. Sopgubbarna svarade i bör-jan av februari med ett kollektivt beslut att jobba helt regelmässigt, följa arbetsmil­jöregler, arbetstider o s v till punkt och pricka. Det tog skruv. Först backade konkurrenten Liselotte Lööf AB, trots att man hade en AD-dom i ryggen. Den 25 februari skrev Resta på avtal och poänglistan fick vara kvar, men vad har hänt sedan dess?

Enligt LO-tidningen har Resta hackat sönder hämtningsturerna och givit de platser som ger mest poäng till ryska arbetare anställda av ett bemanningsföretag. Dessa hämtar på kvällar­na till mycket lägre löner. Restas vd Jesper de Ruvo säger till LO-Tidningen att inhyrning kommer att öka; ”Gubbarna har alldeles för höga löner. Den här lösningen blir billigare för företaget”.
De ordinarie sopgubbarna organiserade i Transportarbetarförbundet har på de ändrade turerna förlorat mellan 2 000 och 10 000 kronor i månaden. De bemanningsanställda arbetarna hittar inte, vet inte vilka nycklar som går vart o s v, så sophämtningen har blivit lidande. Staden har april, maj och juni bötfällt Resta med maxbeloppet – 360 000 kronor per månad. Nu ryktas det om att företaget har ärenden hos Kronofogden.

– Våra chefer behandlar oss mycket dåligt, men vi står på oss och visar att det straffar sig för företag att bråka med sina anställda, säger Rolle.
Att Stockholm stad genom upphandlingskarusellen satt lönedumpningen i system är en stor skandal. Ingen kan på allvar hävda att det fungerar, avreglerad marknadsekonomi ger usel service och dåliga villkor för de anställda.
– Sophämtningen borde vara offentlig som den är i de flesta länder, t ex i Spanien, avslutar Rolle.
Ett krav som Rättvisepartiet Socialisterna håller med om och som enda parti för fram med egen valsedel i hös-tens val.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!