Ny ton om Husby

2008-09-01 12:21:02
Det nya moderata bostadsborgarrådet Joakim Larsson anslog en ny försonlig ton på måndagens möte med ett 20-tal inbjudna hyresgäster på Trondheimsgatan i Husby, som arrangerades av Hyresgästföreningen.
    Husbybornas proteströrelse mot hotande rivningar och lyxrenoveringar ända sedan november ifjol har haft effekt. Vad löftena är värda i praktiken återstår att se.
Larsson, som från den 15 september inte längre är vikarie och då även blir ny ordförande i Svenska Bostäder (SB), förklarade att även han skulle reagera som husbyborna om någon visade skisser där han inte kunde se vart hans hus tog vägen.
Löfte gavs att inga hus ska rivas, om det inte godkänns av hyresgästerna.
– Det som ska göras ska ske på hyresgästernas villkor. Husbyborna ska känna att de ska kunna och ha råd att bo här, försäkrade Larsson.
Socialdemokraten Mirja Räihä Järvinen förklarade att hon och hennes parti ännu inte ”satt oss tillbaka” i den politiska styrgruppen för Järvalyftet, men att det nu fanns en ny samtalston.

På frågan om det växande antalet ”tomställda” lägenheter i Husby förklarade Evald Malm från SB att ett beslut ska tas ”inom kort” av SB:s styrelse. Åtgärden att inte tillåta någon inflyttning alls i hela SB-beståndet i Husby i väntan på en eventuell evakuering av de tre hus i referenskvarteret som ska byggas om har blivit en ekonomisk och moralisk huvudvärk i en stad med 254 000 i bostadskön, som ökat med 5 000 i månaden under 2008. Jan Hanspers på Hyresgästföreningen rekommenderade korttidskontrakt.

Ändå kvarstår intrycket av en kommande ”extreme make over” av Husby med tanke på det ingågna avtalet mellan SB och tre byggbolag (Skanska, Peab och HSB Bostad) om gemensam planering av allt från ombyggda vägar och centrum, renovering av alla fastigheter efter en upp- styckning av projektfastigheter och nya tomträtter till en översyn av all kommersiell och kommunal service i stadsdelen. Det innebär stor risk för en privatiserad samhällsplanering.
I ett försök att förankra både ”Järvavisionen 2030” och Husbyprojektet vill Joakim Larsson pröva en ny typ av förberedelse för detaljplanering genom att låta de boende tillsammans med tjänstemän och arki- tekter rita skisser och förslag till förändringar av närmiljön. Ett nytt informationskontor öppnas under Husbyfestivalen den 30 augusti.
Kampen fortsätter.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!