Nya centern spjutspets mot facket

2007-09-05 16:23:59
Centerstämman i Kalmar har ropat halleluja till vad vitsiga bloggare kallar ”de nya mauderaternas” mörkblått nyliberala make over av partiet, applåderade av företagarorganisationerna och centerns nya hejaklack bland festprissarna (bratsen) på Stockholms rikemansbarer runt Stureplan. ”Ta täten, Maud”, utropade Veckans affärers första sida redan veckan efter valet.

Vad Sverige mest av allt behöver är enligt Maud Olofsson ett ”avsossifierande värderingsskifte”. Med det menar hon en ideologisk kamp för att bryta den starka folkliga motvilja som t ex kommer att visas i demonstrationerna den 18 september mot regeringens nyliberala systemskiftespolitik.

Vill begränsa strejkrätten

På centerstämman kördes invändningarna raskt över från en grupp ”profackliga” dissidenter bland företagare som inte gillar oseriösa konkurrenter. Segern togs lätt hem för dem som, ivrigt påhejade av ”näringslivslobbyisterna” runt Centerns ungdomsförbund (CUF) och näringslivsminister Maud Olofssons partiledning, förespråkar en ytterligare försvagning av arbetsrätten och strejkrätten.
Centern vill enligt sitt nya s k jobbprogram bl a att:
• undantagsregeln, där två personer tas bort från turordningen vid uppsägningar (enligt lagen om anställningsskydd, LAS), ska gälla i alla företag, inte bara i små;
• arbetsgivare ska kunna provanställa unga under 26 år i två år;
• strejkrätten begränsas av ”proportionalitetsprinciper” om verkningarna bedöms som ”orimliga”;
• fackliga stridsåtgärder som blockader förbjuds i företag som saknar fackligt anslutna;
• införa en ny försörjningsform, ”egenanställningar”.
Att kalla sådana förslag att sätta ”arbetstryggheten före bidragstryggheten” är ett hån mot alla löntagare. Den fackföreningsfientliga bockfoten sticker också fram i formuleringar som att ”på mindre företag finns det inte alltid något större behov av att engagera sig fackligt då nära relationer till arbetsgivaren inte är ovanliga”. Enligt Centern är småföretagarna ”vår tids hjältar” som bara ”vill sina anställda väl”.

Byggnadsarbetare

Många byggnadsarbetare, elektriker och anställda på privatiserade vårdföretag kan vittna om att behovet av fackligt stöd ofta är särskilt stort på små arbetsplatser. Med centerns förlängda provanställningar, hyllningar till flexibla korttidsanställningar, undantag från LAS-regler och inskränkta strejkrätt (utöver försämrad och obligatorisk a-kassa och sjukförsäkring o s v) fortsätter maktskiftet till företagare och aktieägare på alla löntagares bekostnad.
Marknadshyra, platt skatt, avskaffad LAS och låg ”grundtrygghet” i stället för inkomstbaserade socialförsäkringar är nya djärva centermål, som de allra mest marknadsliberala får lobba vidare för ett tag till i skön tävlan med muf (moderata ungdomsförbundet). Platt skatt ska utredas vidare av centerns ”visionsarbetsgrupp” om skatter. Med sänkt skatt på öl och vin vill också centern dränka glesbygdens protester mot höjd skatt på bensin.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!