Nya EU-murar med Erdogan

2015-10-08 15:17:25
På tvärs med den våg av flyktingsolidaritet som har svept över Europa håller EU:s ledare på att bygga nya flyktingmurar inom och utanför de 28 medlemsländernas gränser.

”Antalet flyktingar som kommer till Europa måste begränsas”, sade exempelvis Tyskland finansminister Wolfgang Schäuble i helgen. Samtidigt läckte uppgifter ut om att EU ämnar bygga flyktingläger i Turkiet för att stoppa flyktingar från att nå Europa. Till det ska läggas att chefen för EU:s gränskontrollbyrå, Frontex Fabrice Leggeri, i samma veva krävde fler Frontexpoliser och att EU måste samordna sina insatser för att kunna utvisa fler. Enligt Frontexchefen hade över 630 000 ”illegala” flyktingar lyckats korsa EU-ländernas gränser i år. Eftersom det inte finns några legala och säkra flyktvägar in till Europa blir alla flyktingar som når EU ”illegala”. EU har olagligförklarat såväl de som flyr som den demokratiska rätten till att söka asyl och skydd i det land man önskar. Genom att olagligförklara flyktingar göder EU aktivt de flykting­smugglare man säger sig bekämpa.

Men hur höga murar än EU bygger kommer människor på flykt undan krig, terror, miljö- och klimatkris, förtryck och fattigdom att försöka nå Europa. Särskilt mot bakgrund av växande orättvisor samt fortsatt krig och blodigt sönderfall i länder som Syrien, Irak, Afghanistan och Somalia, vilket imperialismen i högsta grad bär ansvaret för.

I måndags mötte EU-ledarna Turkiets blodbesudlade president Erdoğan. På mötets dagordning stod hur minska flyktingströmmen? Mötet hade föregåtts av att EU och Erdoğans regim hade förenats bakom en plan som innebär att  finansiera bygget av sex nya flyktingläger med plats för två miljoner personer i Turkiet och gemensam (EU-Turkiet) patrullering av Egeiska havet. För sin medverkan i bygget av Fort Europa skulle den turkiska regimen få nära 10 miljarder kronor från EU. Som en extra gåva till Erdoğan skulle Turkiet dessutom kunna ”bli klassat som säkert ursprungsland – vilket med tanke på kurdkonflikten vore en väldig framgång för Erdogan. EU vill kunna skicka tillbaka flyktingar till Turkiet”, vilket Svenska Dagbladet skrev den 4 oktober.

Denna skandalösa överenskommelsen flyttar EU-murarna utanför Europa, samtidigt som EU:s regeringar ger fullt stöd till en allt mer dikatorisk regim som bedriver krig mot landets kurder och vänster.

Solidariteten med flyktingar tvingade EU-ledarna till att öppna gränserna åt desperata flyktingar. Nu vill man stänga dem igen och bygga nya murar. Mot detta krävs fortsatt flyktingsolidaridet, organisering och kamp för asylrätt samt säkra flyktvägar.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. 
  • Masskampanjer mot rasism och mot skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Försvara rätten till asyl. Stoppa tvångsutvisningarna. 
  • Flyktingamnesti – nu.
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad.
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!