Nya kostnadsökningar för Västtrafik

2013-01-17 12:36:41
År 2012 innebar en prishöjning på kollektivtrafiken motsvarande 12,3 procent från Västtrafik. Nu slår varningsklockorna, utgifterna för Västra Götalandsregionens kollektivtrafik kommer att öka från drygt en miljard till fyra miljarder kronor per år till 2017. De alternativ som ställs mot varandra är hur mycket som ska finansieras av skattemedel eller hur mycket mer ska priserna gå upp, enligt GP den 7 januari.

Uppemot 35-40 procent kan ­priserna komma att öka under de närmsta fyra åren. Det skulle innebära att ett årskort inom Göteborgs kommun skulle komma att kosta över 1 700 kronor mer än vad det gör idag och för den som pendlar från någon av grannkommunerna innebär det en månadshöjning på 358 kronor.
Det är ingen tillfällighet att det här kommer fram i samband med införandet av trängselskatten. ­Mimmi von Troil (M), vice ordförande i Västtrafiks styrelse, är stark i sin åsikt om att resenärerna ska betala en större andel av Västtrafiks kostnader.
Höjning av kollektivtrafikspriset och införandet av trängselskatten tillhör samma sorts politik. Det har för politikerna aldrig handlat om klimatet eller trängseln, utan det är snarare mer likt Margaret Thatchers och the Tories så kallade Poll tax, en obligatorisk fastighetsskatt som var lika stor oavsett inkomst.
Motståndet mot den här orättvisa skatten segrade och var en avgörande faktor i fällandet av regeringen.

Politikerna vill fortsätta sina attacker mot lågavlönade och unga. Varför det kommer att bli en viktig fråga för politikerna att höja ­priserna på kollektivtrafiken är framförallt om biltrafiken skulle minska och intäkterna från trängselskatten skulle minska.
Det västsvenska paketet är beroen­de av den här plattskatten och om det krävs tänker politikerna höja även priset vid betalstationerna.
Det enda logiska alternativet för att samhället och klimatet ska gå i en positiv riktning är gratis och utbyggd kollektivtrafik. På det sättet kan trängseln och utsläppen minskas, men de som står i vägen för sådana förändringar är det kapitalistiska systemets representanter, som i det här fallet politikerna.

Det som fällde Poll tax var ett organiserat motstånd, där en kampanj i stora delar av Storbritannien underifrån i bostadsområdena organiserade en betalningsbojkott. Styrkan låg hos arbetarna som organiserade kampanjen och regeringen var oförmögen att fortsätta med plattskatten.
Det visar på styrkan i en massiv rörelse. En gräsrotskamp är det som kan stoppa de här prishöjningarna på kollektivtrafiken, och samtidigt föra fram kravet på gratis och utbyggd kollektivtrafik. Det skulle även förbättra levnadsförhållandena och miljön.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!