Nya kriser i en ”SJUK” ordning

2018-02-05 13:49:21

foto: Gage Skidmore / Flickr CC


Det var med ambitionen att hålla skenet uppe och anslå en optimistisk ton som världens maktelit åkte till schweiziska Davos för att delta på årets World Economic Forum (det världsekonomiska forumet).

Men när forumet var slut den 26 januari hade optimismen lagts på hyllan och ersatts av oron över att 2018 kan bli ett synnerligen riskfyllt år. Inte ens det faktum att den ekonomiska återhämtningen nu är samfälld ger makteliten något andrum. Tvärtom har den ekonomiska återhämtningen satt fingret på den allt orättvisare fördelningen av det växande välståndet. Missnöjet med de växande klyftorna kan mycket snabbt resultera i nya massrevolter i likhet med de som skakade Iran och Tunisien i början av året.
Även forumets toppar tvingades erkänna att de styrande hade misslyckats fatalt med att hejda klimat- och miljökrisen. År 2017 gav många ödesdigra exempel på detta misslyckande. Aldrig har det ägt rum så många väderrelaterade katastrofer som i september ifjol.

Att Donald Trump, som deltog på forumet, dagarna innan han anlände till Davos hade infört strafftullar på solpaneler och tvättmaskiner bidrog inte heller till att höja stämningen. Hotet om ökad protektionism – strafftullar, valuta- och handelskrig – svävade över mötet som dessutom tvingades konfrontera en historisk kris för alla de kapitalistiska institutioner som har formats för att ge systemet stabilitet och motståndskraft.
Financial Times välkände kolumnist Martin Wolf satte under forumet ord på den pessimism som topparna känner när han varnade för att världens ”sjuka” tillstånd utgör en fara för både ”den politiska sammanhållningen och den globala ekonomiska integrationen”. I sin artikel hänvisade Wolf bland annat till rapporten Demokrati i kris från Freedom House i USA.
Efter tolv år av globala bakslag för demokratiska fri- och rättigheter står demokratin inför sin allvarligaste kris på årtionden, menade rapporten och tillade att samtidigt som de auktoritära tendenserna växer sig allt starkare håller världens stora demokratier på att slitas sönder av växande sociala och ekonomiska klyftor.

Den tilltagande globala politiska krisen jämte att kapitalismen är i en återvändsgränd skärper motsättningarna mellan de imperialistiska makterna. Det i sin tur försvagar de globala kapitalistiska institutionerna och avtal som har undertecknats samt bidrar till att de härskande klasserna i allt högre grad gömmer sig bakom nationalism och inskränker demokratin.
Trump personifierar den globala kapitalistiska ordningens kris. Han är en reaktion på USA-kapitalismens försvagning och den amerikanska imperialismens tillbakagång, och hans försök att hejda ett fortsatt fall fördjupar redan existerande globala kriser samt tänder nya krishärdar.
Under 2017 valde Trumpadministrationen att hota med straffåtgärder mot rivalerna, främst Kina, på världsmarknaden och den globala arenan. År 2018 kan bli det år där hoten följs av flera protektionistiska åtgärder. ”Vi kan helt säkert räkna med handelspolitiska åtgärder i år”, sa USA:s finansminister Steven Mnuchin i sitt tal i Davos.
Även om så inte blir fallet kan vi ”helt säkert” räkna med att nya kriser väntar bakom hörnet för inte bara den amerikanska kapitalismen, utan för hela det globala kapitalistiska systemet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!