Nya varsel ökar oron vid Volvo Umeverken

2008-11-06 16:47:05
Ytterligare 150 personer varslas om uppsägning på Volvo Umeverken. Totalt har nu 600 anställda, varav 80 visstidsanställda, varslats. Dessutom har företaget ställt in produktionen på fredagar under en sexveckorsperiod.
Vid årsskiftet ställer Umeverken också in kvällsskiftet på monteringen – den mest personalintensiva delen av produktionen. Arbetare med mer än fem års anställning hotas nu av varslen.

IF Metall vid Umeverken har vid de inledande förhandlingarna vägrat gå med på att förhandla om turordning­en. Istället vill klubben ha förhandlingar om hur man ska kunna minska antalet varsel. Klubben kräver att företaget ska vända sig till AB Volvo för att få pengar till åtgärder som avtalspensioner, arbetstidsförkortningar och personalutbildningar.
”Argumentet om att det inte finns några pengar faller platt till marken då om man öppnar kvartalsbokslutet som kom för någon vecka sedan”, skriver Volvoklubben på sin hemsida. Rättvisepartiet Socialisterna instämmer helt i detta uttalande.

Enligt bokslutet var vinsten för det tredje kvartalet (resultat efter finansiella poster) 2 898 miljoner kronor.
– Det är oacceptabelt. Ska inte de som varit med och jobbat ihop de djävulska vinsterna få någon del när det nu går nedåt i ekonomin? säger Erik Pettersson, ledamot i Metalls klubb­styrelse på Umeverken.
Men än mer uppseendeväckande är Volvos skuldsättning. Under årets tre första kvartal har koncernen ökat sin skuldsättning från 4,3 till 23,8 miljarder kronor.
”Ökningen (av skuldbördan) är huvudsakligen ett resultat av utdelningen till AB Volvos aktieägare un­der det andra kvartalet och det ne- gativa operativa kassaflödet under 2008” skriver Volvo i sin kvartals­rapport.
Volvo går alltså så långt att man intecknar det egna företaget för att kunna dela ut pengar till aktieägarna – men man är inte beredd att satsa en enda krona för att mildra konsekven­serna av lågkonjunkturen för de anställda som producerat vinsterna. Detta är inget annat än skandalös girighet – som går ut över möjligheten att långsiktigt garantera produktion och arbetstillfällen!
Kombinationen av lågkonjunktur och finanskris slår hårt mot fordonsindustrin. Under det tredje kvartalet växte Volvo LV:s orderstock med bara 115 order, jämfört med över 41 970 under samma period ifjol. Nya order har kommit in, men samtidigt har man gjort en genomgång av orderböckerna och strukit en lång rad beställningar.

– Nya varsel kan inte uteslutas, Mercedes har stängt sina fabriker i fem veckor och MAN har tydligen flera tusen osålda lastbilar stående hos ryska återförsäljare. Här i Umeå känner vi en oro för att monteringen ska läggas ned. Monteringen är den mest personalintensi­va delen av produktionen, säger Erik Pettersson.
Rättvisepartiet Socialisterna står för att det nu måste göras en långsiktig satsning för att behålla kompetent personal inom bilföretagen.
I Göteborg cirkulerar ett upprop bland bilarbetarna (se artikeln ovan). Även på monteringen vid Volvo Umeverken cirkulerar ett gräsrots- uppror.
Fackligt aktiva vid fabriken i Umeå får frågor om inte strejker eller prote­ster borde utlysas.
Den allvarliga ekonomiska krisen ställer stora krav på fackföreningarna. Fler fack borde ta efter de tuffare kraven från Metallklubben i Umeå och kraven i bilarbetarnas upprop.

Men samtidigt är det dags att resa frågan om andra påtryckningsmedel. Demonstrationer eller andra utomparlamentariska protester från någon av de drabbade fabrikerna skulle få uppmärksamhet i hela landet.
Mot aktieägarnas besinningslösa girighet måste löntagarna ställa solidaritet och gemensam kamp.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!