Nya Västbodaskolan – helgockupation blev succé

2009-09-02 17:44:31
Ockupationen av Västboda-skolan i helgen var både efterlängtad och drog Farsta- bor i alla åldrar till aktiviteter på den nedlagda skolan i Stockholmsförorten Farsta.

Trots stora protester från elever, lärare och föräldrar la politikerna ner Västbodaskolan 2007. Sedan dess har den stått tom.
– Nya Västbodaskolan är ett samarbete mellan Suf Stockholm och Farstabor, berättar Daniel Wiklund i Syndikalistiska Ungdomsförbundet.

– Målet var kortsiktigt att uppmärksamma att det finns tomma lokaler. Långsiktigt vill vi visa att kam- pen inte är över, att kampglöden finns kvar i stadsdelen.
När Offensiv tittar in på lördagen visas Kung-Fu Panda i en sal, ute på gården spelar några barn fotboll och basket och inne i caféet sitter ungdomar och hänger. Bland böckerna som står i ett fönster finns marxistiska klassiker som Engels Anti-Düring och nyare böcker som Under det rosa täcket av Nina Björk.
– Nästa steg är möjligen ett öppet möte, säger Daniel Wiklund.

– En hälsning till andra som vill göra något liknande är: Se till att det finns lokal förankring. Finns det inte förankring så skapa det innan aktionen, råder Daniel Wiklund.
Lokala initiativ och nätverk behövs för att stå upp mot politikers och privata aktörers egenintressen.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!