Nyårschock för sjuka – 28 000 förlorar sin sjukpenning

2008-11-19 20:46:19
LO-Tidningen har efter kontakt med Försäkringskassan gjort prognosen att så mån­ga som 28 000 sjuka kan förlora sin sjukpenning vid års- skiftet.

Högeralliansens nyordning för sjukförsäkringen trädde i kraft 1 juli i år.
I den nya sjukförsäkringen kan du de första 90 dagarna få sjukpenning om sjukdom eller skada gör att du in­te kan utföra ditt arbete. Därefter ska din arbetsplats avgöra om det finns möjlighet att omplacera dig på arbetsplatsen.
Om arbetsgivaren anser att så inte är fallet ska du få hjälp av Arbetsförmedlingen att söka nytt jobb.
Om du efter ytterligare 90 dagar inte fått ett arbete efter din arbetsförmåga skruvas tumskruvarna åt ordenligt.
Nu krävs att du säljer vad du har kvar av arbetsförmåga på hela arbetsmarknaden i hela landet.

Det är dit vi kommer i december/ januari, då sex månader har gått se­dan lagen trädde i kraft.
Försäkringskassans handläggare har att i december bedöma om du kan utföra något arbete ”på den reguljära arbetsmarknaden” eller ”an­nat lämpligt arbete”.
28 000 personer beräknas enligt LO-Tidningen få beskedet att de kan arbeta.
Därmed avslutas sjukskrivningen och de överförs till Arbetsförmedlingen.

Om sjukdomen eller skadan fortfarande gör att de inte kan arbeta el­ler får tag på ett lämpligt jobb blir det att under en period lita till A-kassan – om de har medlemskap och rätt till ersättning – annars återstår för de flesta att söka ett lågt behovsprövat bistånd från socialtjänsten.
Till LO-Tidningen förklarar Jo­han Krantz, områdeschef vid Försä­kringskassan, varför så många som 28 000 riskerar att utförsäkras:
– Det beror på att deras arbetsförmåga ska prövas mot alla arbeten på den reguljära arbetsmarknaden. Och det är ett mycket vitt begrepp.
Rehabiliteringskedjans kontrollstationer av den sjukes arbetsförmå­ga började gälla den 1 juli i år och beräknas inte retroaktivt före detta datum.

Men för tusentals sjuka kommer julmånaden att bli orolig och dyster då de får besked om utförsäkring.
Även på Försäkringskassan mår handläggarna illa över att dela ut högeralliansens ”hårda julklappar”.
– Vi på Försäkringskassan tycker att tajmingen är fel. När julen närmar sig är folk inställda på annat, säger Johan Krantz till LO-Tidningen.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!