Nytt högerstyre i Haninge kommun

2018-11-21 11:22:24

foto: Natalia Medina
I kommunhuset kommer garanterat en rad nedskärningsförslag och attacker att klubbas igenom framöver.

Nu står det klart att det nya kommunstyret i Haninge kommer att bestå av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – alltså Alliansen fast med S istället för Moderaterna. Miljöpartiet blir stödparti till det nya styret via en så kallad ”valteknisk samverkan”, där de uppbinder sig till att rösta för deras budgetförslag.

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) säger till lokaltidningen Mitt i Haninge den 4 november, när förslaget på nytt styre presenterades, att ”det finns goda förutsättningar för att vi gemensamt ska kunna ta ansvar för att föra Haninge framåt” (men garanterat framåt mot nedskärningar). Liberalernas gruppledare Tobias Hammarberg säger å sin sida att ”vi ser att det finns mycket som förenar oss som vi skulle kunna bygga vidare på”.
Detta högerhopkok är garanterat ett recept för än värre attacker på anställdas villkor, större nedskärningar på skola och omsorg samt en upptrappning av privatiseringarna såväl som exploatering av Haninges natur. S-C-L-KD-styret med stöd av MP får dock inte egen majoritet; 31 mandat krävs mot deras 30.
De förlitar sig därför på att Vänsterpartiet inte ska stödja Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag och politik.

Förvisso hålls rasisthögerpartiet SD och dess bästa kompis M borta från makten, men det ger dem en farlig möjlighet att framställa sig själva som någon slags ”opposition”. Rasisten Christan Lindefjärd (SD), som var med i det gäng som kallade elever på Fredrika Bremer-gymnasiet för ”hora” och ”apa” strax före valdagen, säger också till lokaltidningen Mitt i Haninge den 14 november att SD och M ”kommer bli sammansvetsade i opposition”.
I själva verket vill de ju föra samma slags högerpolitik som det nya styret vill, fast uppskruvat några snäpp ytterligare. SD är det parti som i sina tidigare budgetförslag lagt fram de värsta nedskärningsförslagen på äldreomsorg och skola.
M och SD har i många år också haft ett nära samarbete och liknande syn i många frågor, särskilt när det kommer till de rasistiska och omänskliga förslagen. Bland annat vill de båda förbjuda tiggeri och förhindra flyktingboenden i kommunen.

V i Haninge har ännu inte uttalat sig om hur de ställer sig till det nya styret. Tidigare har de mestadels agerat stödparti till S, men under valåret försökte de framhäva sig som mer radikala under trycket från Rättvisepartiet Socialisterna. Förmodligen kommer de att återgå till att rösta fram nedskärningsbudgetar och ha en samförsoningssyn på högerpartierna, likt tidigare.
V har potentialen att agera som ett verkligt oppositionsparti, men inga tecken tyder på att de kommer att anta ett socialistiskt program och uppmana samt stå för kamp och protester, vilket skulle krävas för att göra det.
Även om Rättvisepartiet Socialisterna inte längre finns representerade i kommunfullmäktige är vi ändå fortsatt den enda verkliga oppositionen i Haninge. Det är vi som uppmanar till kamp för att rädda Jordbro Kultur- och föreningshus, som tillsammans med andra har räddat fyra naturområden i Haninge från exploatering, som organiserar antirasistiska protester och nätverk, och så vidare.

Rättvisepartiet Socialisterna är de enda som är emot alla nedskärningar och pekar på att det finns resurser – hos de superrika, i kommunens översvämmande överskottskista, i de politikerprivilegier kommunfullmäktige åtnjuter, hos banker och storföretag, i de groteskt stora aktieutdelningarna, med mera.
Ett verkligt oppositionsparti manar till kamp och protester mot försämringar av välfärd, tillgång till och kvalitet på bostad och så vidare, och kräver resurser utifrån behov, inte utifrån att berika de redan rika. Klassklyftorna måste bekämpas, inte bara pratas om.
Är du inte redan medlem i RS kan du bli det genom att kontakta oss på telefon 08-605 94 00 eller via epost, rs@socialisterna.org. Du behövs i kampen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!