Ockupation i Göteborg

2008-11-18 15:30:24
Sedan lördagen den 8 november ockuperas ett gammalt församlingshem i Gamlestaden i Göteborg. Huset har stått tomt i 5 år och ägs sedan 3 år tillbaka av det kommunala bostadsföretaget Poseidon. Ockupationen är en del av den våg av ockupationer som svept över Sverige den senaste månaden, med ockupationer i Lund, Umeå och Malmö, som en protest mot den ohållbara bostadspolitik som förs. Hyresgästföreningen har beräknat att 15 000 nya lägenheter skulle behöva byggas i Göteborg för att stoppa bostadsbristen.
Och med den ekonomiska krisen så anser inte byggföretagen att det är lönsamt för dem att bygga nya bostäder, allra minst för unga arbetare, studenter och andra låginkomsttagare.
 
Sedan ockupationen inleddes har ockupanterna blivit meddelade av polisen att Poseidon anmält dem för olaga intrång. Eftersom källardörren där ockupanterna togs sig in var olåst är det tveksamt om det skulle hålla i rätten. Polisen har även sagt att de anser att det är en politisk och inte polisiär fråga och tänker inte avhysa ockupanterna förrän rivning föreligger.
 
Än så länge har ingen representant från Posedion hört av sig och det har inte varit någon dialog, även om detta varit ockupanternas främsta krav.
 
I material från frälsningspiraterna, som gruppen kallar sig, tas också nedskärningarna i kommunen upp:
 
” Vi tillhör en generation som växt upp med nedlagda fritidsgårdar och ständigt neddragna resurser till skolan. Vi är vana vid att själva skapa det vi vill ha och behöver.”
Redan nu har massvis med aktivitet pågått i huset, med bland annat filmvisningar, spelningar, poesiläsning och croquis målning. Responsen från grannar har enbart varit positiv och ett 50-tal namn har redan samlats in till stöd för ockupationen från grannar.
 
Även ett 20-tal ockupanter är nu boende i huset, som har både el, värme och varmvatten.
Stadsdelsnämnden kommer i dagarna ta beslut om rivning av huset. Två protester har redan hållits av ockupanterna utanför huset och samlat ett 70-tal personer. Om huset skulle rivas är redan nya ockupationer planerade. Som sades i en av söndagens manifestationer: Så länge det är bostadsbrist, så länge kommunen prioriterar ungas rätt att bo så kommer vi fortsätta ockupera hus! Vi ger aldrig upp!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!