Ockupationen av Wall Street

2011-10-05 14:25:17
En grupp unga studenters initiativ till en protest i New York under namnet Ockupera Wall Street har väckt en hel världs uppmärksamhet.

Utan att ha kommit i närheten av omfattningen hos förebilderna i den sorts massrörelser och torgprotester som har skakat Egypten, Spanien och Grekland o s v, har Ockupera Wall Street ändå lyckats väcka enormt uppseende – inklusive stöd från en lång rad fackliga organisationer.
Liknande initiativ sprids nu också likt en löpeld till en lång rad städer, först i USA och nu även i Australien. Till och med i Stockholm och Göteborg försöker nu grupper av unga att imitera initiativet nu på lördag.

Vad som triggat uppmärksamheten och spridningen ytterligare var söndagens brutala polisinsats som ledde till att 700 demonstranter greps på Brooklyn­bron.
CWI-anslutna Socialist Alternative i New York deltar i rörelsen i hopp om att den i likhet med vårens massrörelse bland ­offentligt anställda i Wisconsin kan bli början på en social rörelse som kan spegla den djupa ilskan och frustrationen i USA på ett helt annat och progressivt sätt än den förvridna och reaktionära Tea party-rörelsen.

Socialist Alternative erinrar om att det ofta är de unga, liksom i England, Chile och Wisconsin, som är först med att reagera – och som genom sitt exempel kan dra med sig arbetarklassen och stärka självförtroendet om att kamp är möjlig. Men de ­påpekar samtidigt att inte ens de mycket mer massiva torgockupationerna på Tahrirtorget i sig var tillräckliga för att vinna en delseger mot Mubarakregimen, utan den avgörande insatsen av arbetarklas­sens masstrejker.

I Wisconsin avleddes rörelsen efter tre veckors ockupation av the Capitol till att förlita sig på att försöka ersätta politiker från Republikanerna med de Demokrater som i grunden står för samma system – när läget i stället ­krävde en generalstrejk.
Ockupera Wall Street kan sätta en större snöboll i rullning genom att sprida ockupationerna till skolor och nya orter och kalla till stora veckoslutsdemonstrationer för konkreta krav som:
  • Nej till sociala nedskärningar, för ett massivt jobb- och inve­steringsprogram, beskattning av kapitalet och de rika, stoppa krigen och slakta militärbudgeten, försvara fackliga och demokratiska rättigheter.
  • Bygg upp till en nationell aktionsvecka i mitten av november mot kongressens ­superkommitté för att skära ned den sociala servicen med 1 500 miljarder ­dollar (10 000 miljarder kronor).
  • Förbered för oberoende ­arbetarkandidater i valet 2012.
  • Stoppa Wall Streets ­diktatur och ersätt den ruttna kapitalismen med demokratisk socialism baserad på mänskliga behov.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!