Hot om nedläggning av skolor i Angered

2011-10-05 14:54:11
Innan sommaren demonstrerade hundratals lärare och föräldrar, mot att 90 tjänster skulle försvinna från Ange­reds skolor. Håkan Linnarsson, socialdemokratisk ordförande i stadsdelsnämnden, försvarade då nedskärningarna och konstaterade att de dessutom kanske ”måste minska antalet skolor”. Som ett brev på posten kom nu bokstavligen hoten om nedläggningar ned genom brevlådan.

Under september månad ägde tio informationsmöten rum runt om i Angered, sammankallade av stadsdelens tjänstemän. Kallelsen som gick ut till föräldrar hade rubriken ”Hur vill du att dina barns skolor ska vara?”. När mötena började löd en helt annan rubrik: ”Därför måste vi förändra Angereds skolor”. Budskapet var att två skolor måste läggas ned. Tjänstemännen håller på att ta fram ett förslag som politikerna i SDN Angered ska ta ställning till den 30 november. Föräldrar på möte­na har dock inte låtit sig luras av propagandan, utan har sagt sig vara beredda att ta strid mot nedskärningarna.

Mötena som organiseras av stadsdelsförvaltningen för att föräldrar ska övertalas om behovet av nedläggningar av två skolor har varit ett spel för gallerierna. Områdeschefen Elly ­Samuelsson höll en presentation med diagram den 12 och 22 september i Hammarkullens Folkets Hus för att visa på nödvändigheten av att lägga ned skolor. Men diagrammet saknade helt siffror, vilket ifrågasattes. När Joel Eriksson, förälder och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, ­frågade varför ett intetsägande diagram utan siffror kan presenteras som fakta på ett så viktigt möte, gick man snabbt vidare utan att svara på frågorna som ställdes.
”Man har så många lärare man har pengar till”, sa sedan Samuelsson i diskussionen på mötet. ”Det borde finnas så många lära­re som eleverna har behov av”, svarade Johannes Lundberg, förälder och RS-medlem, i en ­replik.

Som Rättvisepartiet Socialisterna varnat för, finns det ingen sista nedskärning. År 2009 skulle skola och omsorg betala för den ekonomiska krisen. När kommunen sedan tack vare nedskärningarna gick 1,2 miljarder kronor i vinst, satsades dessa på en motorväg istället för på barnen och nedskärningarna på skolan fortsatte. När 90 tjänster i Ange­red skulle bort innan sommaren i år, var det för att spara 40 miljoner kronor. Nu ska samma 40 miljoner kronor sparas genom stängningen av två skolor. Vilka skolor som hotas är inte presenterat för att undvika protester från föräldrar, lärare och elever.

Anledningen till nedskärningarna menar tjänstemännen är att 300 elever från Angered har valt friskolor utanför stadsdelen. Detta visar ytterligare en gång på hur friskoleeländet hotar den kommunala skolan. Rättvisepartiet Socialisterna menar att den kommunala skolan istället skulle använda detta till en chans att min­ska klasserna och öka lärartäthe­ten, istället för ytterligare nedskärningar. Detta skulle sedan i sin tur vara den bästa reklamen för att locka fler föräldrar och barn till Angered, men istället riskerar nedskärningarna att få fler elever att välja alternativ utanför stadsdelen.

I grund och botten är ­problemet med nedskärningar i skolan ett resultat av kommunaliseringen av skolan tillsammans med eta­bleringen av friskolor. Det sker en enorm omfördelning från offentlig sektor till privat sektor där elever i förorter och arbetarområ­det betalar det högsta priset. Den brutala nedskärningspolitiken som slagit skolan i spillror har försatt skolan i kris. Ansvaret vilar på såväl de borgerliga som de rödgröna politikerna. Det sker ett ideologiskt krig riktat mot skolan. Facken och föräldraorganisationerna borde besvara detta med en upptrappad kamp. Inte med symboliska protester utan en kamp för att vinna.

Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till friskolor och marknadsanpassning av utbildning Vi säger nej till nedskärningar och står för en upprustning av skolan. RS reser kravet på ett återförstatligande av skolan. Pengarna till skolan ska avgöras av vilka behov som finns.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!