Odessa, Ukraina: Fler än 40 mördades av fascister

2014-05-06 09:23:24


Fackföreningshuset i Odessa sattes i brand av fascister.

Över 40 personer, varav många var socialister, mördades av fascister igår i Odessa i södra Ukraina. De mördades dagen efter att demonstrerat på Första maj och därmed trotsat regeringens demonstrationsförbud.

Dagen efter mördades de av ditresta fascister för att markera vad som händer om man motsätter sig högerregimen i Kiev. .

Bland de mördade finns bland annat medlemmar i Borotba, det ukrainska socialistpartiet som marscherat med röda fanor genom staden.
Offensiv hade en intervju med Borotba i veckans nummer där dess medlemmar varnade för hotet från fascisterna.

40 dödades och över 200 skadades efter att de tvingats fly in i Fackföreningarnas hus. 

De attackerades av uniformerade och beväpnade fascister, bland från Högra sektor. ”Målet är att rensa Odessa från oppositionella”, säger en av Högra sektorns till brittiska Guardians närupplaga idag.

När de flytt in i Fackföreningarnas hus satte nazisterna eld på det och väntade utanför. 
Några brändes levande och de som lyckades ta sig ut misshandlades till döds av fascisterna.

Morden ägde rum framför ögonen på högerregimens poliser och under den ukrainska blågula fana.
Socialister och andra oppositionella brändes och misshandlades till döds utan att polisen ingrep. Dessa är de som representerar vad svenska utrikesministern Carl Bild kallar ” demokrater med europeiska värderingar”.

”Kravallpolis stod uppradade bredvid byggnaden och gjorde inget för att förhindra våldet, visar bilderna. Polisen rapporterar senare att de inget kunde göra då de var obeväpnade”,rapporterar ryska RT.

Fascisternas attack mot socialisterna avslöjar tydligt den dödliga fara som de ukrainska nyfascisterna utgör, vars våldsdåd i Odessa ägde rum samtidigt som högerregeringen, med ministrar från nyfascistiska Svoboda och med stöd från Väst, inlett en ny militär offensiv i östra Ukraina.

Ukraina står på randen till inbördeskrig. Endast en en enig arbetarklass förenad i kämpande socialistiska och demokratiska arbetarorganisationer kan slå tillbaka hotet från fascism, ultranationalism samt kapitalism och förhindra Ukrainas blodiga sönderfall.

Ytterligare rapporter från Ukraina kommer inom kort på socialisterna.org och i nästa veckas Offensiv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!