Offensiv 40 år – jubileumsinsamling

2013-12-09 12:36:58


Nya hemsidan är nu uppe på samma adress som innan: socialisterna.org.

Offensiv är i en omvandlingsfas! I år fyller tidningen 40 år. Detta firas med en ny layout som just ny skapas fram på redaktionen, vilket Mohammed Terro berättar om här. Samtidigt har tidningen haft underskott i ekonomin och för att satsningen ska bli möjligt så behöver vi DIN hjälp i ”Offensiv 40”-insamlingen.

Vi som dagligen är ute och säljer tidningen märker en tilltagande efterfrå­gan efter det som just Offensiv förmedlar. Den 29 november såldes det 287 tidningar i Skanstull (Stockholm). Detta är det mesta någonsin på en vanlig tidningsförsäljning (som inte är i samband med en demonstra­tion eller dylikt).
Enzo Costa har just gjort ett fördjupningsarbete om tidningars roll i arbetarkampen.
Varför tror du att det finns en ök­ad efterfrågan på Offensiv nu?
– Folk brukar säga att nyheter om människors egna engagemang är väldigt dåliga i mainstreammedia, men det här efterfrågas uppenbarligen. Offensiv är unik, inte bara för att vi finns med och bevakar alla demonstrationer. Vi stödjer kampen, mobiliserar till den och är en del av den. Det är på riktigt, säger Enzo Costa.
Vad ser du för likhet mellan Offensiv idag och arbetartidningar i historien?
– Nu, precis som då, knyts människor som kämpar samman. Aktivis­ter i Göteborg får genom vår tidning reda på vad andra som kämpar i t ex Luleå gör. På det viset samlas kampen och förstärks. Tidningen är som ett mötesbord för aktivister.
– Det ökande suget har också resulterat i ett kraftigt drag i årets prenumerationskampanj. När detta skrivs har vi fått in 101 nya autogiro­prenumerationer på 2,5 vecka. Vårt mål är att få ytterligare 99, så att det blir 200 fram till nyår. Just nu har 2 212 personer prenumeration på Offensiv, avslutar Enzo.

De som tecknar nya autogiron nu betalar det nya pris som alla kommer få betala efter nyår: 40 kronor i månaden. Offensiv har inte höjt sitt prenumerationspris på sju år. Med den lilla höjningen från 30 till 40 kronor kommer också den nya layouten, som Mohammed Terro jobbar med.
Vad är tanken med den nya layou­ten?
– Bilderna blir viktigare i nya Offensiv. Bilderna kommer att ta större plats, inte bara det – det ­handlar om bildernas identitet och uttryck. Varje bild kommer att betyda mer och vara mer specifik och unik.
– Den största förändringen blir framsidan, där bilden kommer att få riktigt mycket utrymme. Det här är baserat på hur moderna tidningar ser ut.
– Vi behåller samma typsnitt, men i något mindre storlek samtidigt som rubrikerna blir större. Genom att gå över till programmet Indesign ökas möjligheterna och programmet opererar dessutom snabbare, berättar Mohammed.

Efter detta lockbete måste man ta en titt på de ekonomiska förutsättningarna. Trots efterfrågan på Offensiv har ett ekonomiskt underskott uppstått under hösten. Rättvisepartiet Socialisternas partistyrelsemöte beslöt i mitten av november därför att lansera Offensiv 40-insamlingen.
Vi vill komma på fötter med ekonomin så att valåret 2014 startar på bästa sätt.
Insamlingen har som mål att nå 50 000 kronor fram till nyår. Idag har 32 533 kronor av ­dessa uppnåtts. Du som läser det här kan hjälpa till. Använd talongen nedan för att antingen ge bort Offensiv i julklapp till någon eller bidra i Offen­siv 40-insamlingen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!